Početna aktuelnosti Otežano prometovanje u nekim gradskim živiničkim ulicama

Otežano prometovanje u nekim gradskim živiničkim ulicama

882
0
Podijeli

Od kako je snijeg počeo da pada,u Živinicama su bili evidentirani određeni problemi u čišćenju puteva ali su i brzo otklonjeni.

Ova konstatacija stoji ako se uzmu u obzir magistralne i regionalne dionice koje prolaze kroz našu općinu i glavne gradske ulice.

Međutim,po dojavama građana, u pojedinim gradskim ulicama ima velikih problema u saobraćanju vozila kao i pješaka.

Pod održavanjem cesta u zimskim uslovima podrazumijevaju se radovi neophodni za održavanje prohodnosti cesta i sigurnog odvijanja prometa.

Radovi održavanja u zimskim uslovima su:

  1. a) pripremni radovi prije nastupanja zimskih uslova,
  2. b) organiziranje mjesta pripravnosti i njihovo označavanje,
  3. c) zaštitne mjere protiv stvaranja poledice, snježnih nanosa, smetova i lavina,
  4. d) čišćenje snijega sa kolovoza i prometne signalizacije,
  5. e) obilježavanje ruba kolovoza,
  6. f) osiguranje odvodnje sa kolovoza,
  7. g) uklanjanje vozila sa kolovoza ( oštećena vozila, vozila u kvaru i zastala vozila koja ometaju promet),
  8. h)postavljanje posebne prometne signalizacije u slučajevima posebnog režima prometa ili zatvaranja dijela ceste,
  9. i) informisanje javnosti o stanju i prohodnosti cesta.

Može se reći,s obzirom na veliku mrežu puteva u općini Živinice,da se isti u toku dosadašnjeg dijela zime korektno održavaju i čiste.

Međutim,ima primjera,naročito u samom gradu,gdje ima ulica koje su jako frekventne a nalaze se u veoma lošem stanju.

To su ulice koje je zbog zapuštenosti asvaltne pa i makadamske podloge veoma teško i efikasno očistiti jer su deformacije tako velike da bi se morala poduzeti potpuna sanacija dijelova ili cijelih ulica.

U toku zime i vremenskih prilika koje vladaju ti putevi još i dodatno trpe i propadaju i mogu se vidjeti velika oštećenja.

Rupe na sve strane, kako se žale vozači, predstavljaju opasnost po sigurnost i ugrožavaju saobraćaj a naročito su ugroženi pješaci ,pogotovo djeca jer se teško zaobilaze rupe i izbočine a i nemaju se gdje skoniti kada naiđe bilo kakvo motorno vozilo.

Građani koji žive u takvim,naoko sporednim ali jako frekventnim  ulicama,  žale se da su u katastrofalnom stanju i da je rupa na rupi.

“Pored toga što mogu napraviti štetu na vozilima, izbjegavanjem rupa u vožnji se ugrožava i sama sigurnost, kako vozača, tako pješaka i biciklist”i-ističu neki od aktera u prometovanju tim ulicama.

Kao primjer svega prije istaknutog mogu poslužiti ulice Stara Pruga u naselju Ciljuge u gradskoj Mjesnoj zajednici Rudar te uličica koja služi kao prečac u samom središtu grada a prolazi iza zgrade u kojoj se nekada nalazila samoposluga “Slaven”.

U svakom slučaju,prezentirano u ovom prilogu zaslužuje hitnu intervenciju nadležnih komunalnih službi,bar privremenog karaktera,dok bolji vremenski uslovi ne omoguće da se izvrši ozbiljnija sanacija i ovih ali i nekih drugih ulica koje su u lošem stanju.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje