Početna aktuelnosti Pčelar Mirsad Dedić iz Živinica

Pčelar Mirsad Dedić iz Živinica

1321
0
Podijeli

Od marljivog rada pčela porodica Dedić iz Živinica živi posljednje tri godine.

Kako je ostao bez posla Mirsad se posvetio proizvodnji meda i razvoju pčelinjih društava, ovom djelatnošću se počeo baviti iz hobija 2006.godine. Danas broji oko 70 društava, jedan stacionarni pčelinjak u Gornjim Dubravama i pčelinjak na ispaši na planini Konjuh.

Na stacioniranom pčelinjaku u Gornjim Dubravama zatekli smo 40 košnica o kojima Mirsad svakodnevno brine.

U pčelarstvu i ne možete živjeti ako nemate ljubavi prema pčeli i prirodi. Kažu, da je pčela divlji insekt. I jeste! Nikada nije bila pripitomljena, niti će kad biti. Ali se voli, cijeni, poštuje, kaže Mirsad.

Stoga je odlučio da uozbilji priču i registruje pčelinjak, od kojeg živi njegova porodica a u budućnosti će imati mogućnost i da uposli dva radnika. Registracijom obrta stvaraju se i bolji uslovi za distribuciju proizvoda, naglašava Dedić.

Naš sagovornik ističe da je jako važno da se brine o pčeli,da se vodi računa o ispaši i da joj se pruže svi uslovi kako bi dala kvalitetan proizvod. Nije dovoljno reći imaš 100 društava ukoliko su ta drušva stacionirana samo na jednom mjestu i ukoliko ne pružaš pčelama da koriste sva prirodna bogatsva koja nas okružuju.

Mirsad kaže da je godina krenula odlično, ali da će temperature zabilježene u posljednje vrijeme imati uticaja na društva.

Ko želi da uđe u pčelarstvo to mora da shvati veoma ozbiljno, kažu iskusni pčelari. Ma koliko dugo da se bave pčelarenjem, pčelari uvek imaju brojna pitanja. Jer se, ističu iskusni, pčelarstvo uči čitav život, a to potvrđuje i pčelar Mirsad Dedić.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje