Početna aktuelnosti Pčelarstvo: Uspješna godina iza Saliha Arnuta

Pčelarstvo: Uspješna godina iza Saliha Arnuta

549
0
Podijeli

Salih Arnaut pčelarstvom se bavi već 21. godinu. Još kao dijete imao je ljubav prema pčelama kada se zanimao oko dvije košnice. Danas na više lokacija ima preko 80 košnica. U udruženju pčelara „Vrijesak“ Živinice najuspješniji je pčelar u ovoj godini. Uspjeh je rezultat selidbe pčela na pogodne lokacije. Ulaganje u opremu i pčele također je jedan od bitnijih faktora jer se pomoću dodatne opreme može izabrati najpogodnija lokacija za boravak pčela.

Za brojne pčelare i ova godina bila je izuzetno teška. Malom doprinosu meda uzrok su loši vremenski uslovi. Ipak oni koji su spremni da ulagaju u napredno pčelarstvo mogu se pohvaliti skupljenim medom u ovoj godini. Salih Arnaut prikupio je četiri vrste meda i to bagremov, livadski, šumski te med od lipe.

Da bi pčelar imao uspješnu godinu potrebno je da ima elektronsku vagu za mjerenje količine unosa nektara, da pčele ne budu stacionirane te da ih se seli ne mjesto gdje imaju kvalitetnu ishranu, organizovana udruženja te zdrave pčele. Zdravlju pčela doprinosi i vosak kojeg naš sagovornik pravi u udruženju pčelara „Vrijesak“.

Udruženje pčelara „Vrijesak“ Živinice priprema i školu pčelarstva koju će održati početkom naredne godine na kojoj će prezentovati sve prednosti pčelarstva ali i uslove koje pčelari trebaju ispuniti kako bi bili uspješni. Na školu pčelarstva mogu se prijaviti svi građani zainteresovani za pčelarstvo u prostorijama udruženja „Vrijesak“ Živinice u terminu od 9:00 do 12:00 ponedjeljkom i srijedom.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje