Početna Uncategorized Počela sadnja krastavca kornišona

Počela sadnja krastavca kornišona

56
0
Podijeli

U Živinicama je danas počela sadnja krastavca kornišona.

Ove godine u ovoj lokalnoj zajednici  55 dunuma zemljišta biće pod zasadom kornišona.

Za nekih 30-tak dana, proizvođači očekuju prve prinose koji će biti nešto malo skuplji u odnosu na prošlu godinu.

Na području Živinica prošle godine na 24 dunuma zasađenog kornišona, prinosi su bili 150 tona.

Ove godine na 55 dunuma prinosi bi trebali biti 300 tona, nadanja su Jasmina Selimovića uzgajivača i predsjednika Udruženja Kornišon Živinice.

Globalno povećanje cijena odrazilo se i na poskupljenje repromaterijala, što osjete i živinički poljoprivrednici. Zbog toga su uzgajivači kornišona ove godine morali ići u smjeru blagog poskupljenja svojih proizvoda koji će u tri klase imati cijene veće za pet feninga po kilogramu.

“Shodno našem novoformiranom cjenovniku, prva klasa kornišona po kilogramu će koštati 1,55 KM, druga je 0,75 dok je treća, 0,20 marka. Mi smo jednostavno morali ići s blagim povećanjem jer na drugačiji način ne bismo mogli imati koliku, toliku zaradu”, obrazlaže Selimović.

Na području Živinica registrovano je 54  uzgajivača kornišona, a uglavnom je riječ o porodičnom poslu u kojem svi članovi osim sadnje učestvuju i u berbi krastavaca.

Svake godine u vidu ispomoći budu angažovani i berači koji će ove godine raditi za istu dnevnicu kao lani. A ista je  4KM po satu.

Z a uzgajivače kornišona posao je krenuo danas , pune ruke posla i trajat će sve do septembra mjeseca, kada se i završava sezona i svode računi o zaradi.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje