Početna aktuelnosti Počeli radovi na rekonstrukciji stare džamije u Živinicama Gornjim

Počeli radovi na rekonstrukciji stare džamije u Živinicama Gornjim

200
0
Podijeli

Stara džamija duži niz godina nije  u upotrebi od bojazni urušavanja, zato je i građevinski odbor dao inicijativu  za  rekontrukcija objekta.

Plan je da osnova starog objekta ostane ista a da se ojačaju temelji i uredi prostor koji će se moći koristiti, ali prije svega da ovaj objekat ostane i svjedoči o vjerskom životu ovih prostora.

Danas se počelo sa uređenjem krova.

Tim povodom gradonačelnik Živinica sa saradnicima i predstavnici  Medžlisa Islamske zajednice Živinice obišli su radilište

Inicijalna sredtva za radove na rekonstrukciji stare džamije osigurao je grad Živinice.

Predstavnik građevinskog odbora  Edhem Klopić ističe da su zadovoljni podrškom koja im je pružena od gradske vlasti , ali da će znatan dio sredstava i nedostajati .

Ovom prilikom gradonačelnik Samir Kamenjaković je obećao,  da će u narednoj godini  finansijska sredstva za završetak radova na ovom vjerskom objektu biti planirana u budžetu za 2021.godinu, te da neće biti upitan završetak radova na ovom veoma važnom vjerskom objektu.

Džemat Gornje Živinice jedan je od najvećih džemata Medžlisa IZ Živinice.

Obuhvata preko 1000 domaćinstava, jedan je od najsloženijih džemata, jer pored tri objekta u haremu i četiri mekteba još je u planu izgradnja i petog mekteba, obuhvata i 12 mezarja vakufskih i porodičnih. Vjerska pouka obavlja se na pet lokacija u džamijskom mektebu i ostala 4 mekteba, kazao nam je ovom prilikom Aldin ef.Satrčević.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje