Početna aktuelnosti Počeo upis u JU MSŠ Živinice

Počeo upis u JU MSŠ Živinice

162
0
Podijeli

Od 1937.godine otkako je osnovana prva škola za obrazovanje kvalifikovanih radnika u Živinicama se obrazuju učenici različitih profila, dobri radnici i zanatlije.

U školskoj 2021/2022.godini u MSŠ Živinice bit će upisano 14 novih odjeljenja, 8 stručnih i 6 tehničkih.

Upis učenika u prve razrede počeo je   jučer i trajat će do kraja ove sedmice.

Odlukom ministarstva obrazovanja i nauke Tk upis učenika u prve razrede srednjih škola počeo je ove sedmice u srednjim školama kantona

Iz godine u godinu a naročito posljednjih godina MSŠ Živinice nudi brojne mogućnosti za svršene osnovce koji se odluče da upišu ovu obrazovnu ustanovu i steknu znanja koja im omogućavaju da se zaposle odmah nakon završene srednje škole.

Već prvog dana upisa želju da pohađaju neku od ponuđenih škola i zanimanja pokazalo je 155 učenika.

Kada je u pitanju medicinska škola za koju i vlada najveći interes odlukom Vlade kantona u MSŠ Živinice predviđeno je da upiše manji broj učenika odnosno dobili su jedno odjeljenje manje u odnosu na prošlu školsku godinu, s tim d su dobili odobrenje da se prime svi učenici koji zadovolje odovni cenzus.

Plan upisa je bio da se u MSŠ Živinice upiše 375, a Vlada je odobrila 350 učenika.

U MSŠ Živinice izuzetno se vodi računa o tome da učenici pohađaju praktičnu nastavu u nekim od privrednih subjekata našeg grada, gdje određeni broj njih dobije i mogućnost zaposlenja nakon završenog školovanja.

Učenici u MSŠ mogu upisati sljedeća stručna zvanja: mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, tehničar elektroenergetike, poljoprivredni tehničar, medicinska sestra – tehničar i zanimanja: električar, automehaničar, zavarivač, cvjećar-vrtlar, stolar, tapetar, frizer-vlasuljar.

Učenici dokumente za upis mogu predati do 11.6.2021. godine u terminu od 8.00 do 14.00 sati.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje