Početna aktuelnosti Poljoprivredni radovi u januaru

Poljoprivredni radovi u januaru

135
0
Podijeli

Svaki poljoprivrednik zna da za njega nema odmora, bez obzira koje je godišnje doba.

Januar je mjesec kada na otvorenom ima posla, doduše u smanjenom obimu, a kroz ovaj prilog saznajte što je to što bi trebalo obaviti, ako niste sve završili u decembru.

Njiva

Trebali bi obratiti pažnju na ledenu pokoricu na ozimim usjevima, ako se pojavila. Dozvole li vremenski uvjeti, nastavite sa zimskim đubrenjem. Ako temperature odu u plus, obavezno ispuštajte vodu koja je taloži na njivi. Također, ovo je idealno razdoblje da pregledate proizvode koji su uskladišteni, bilo da su za vlastite potrebe ili za prodaju. Ovo je mjesec kada ćete imati vremena raditi i na svom stručnom usavršavanju, a ako imate prilike posjetite i neki seminar koji se odnosi na poljoprivredu.

Vinograd

Podižete li novi vinograd, trebalo bi obaviti rigolanje zemljišta, nakon što ste ga pognojili. Rigolanje treba obaviti od tri do šest mjeseci prije sadnje vinove loze, jer se na taj način zemljištu daje dovoljno vremena da se slegne, smrzne i poprimi mrvičastu strukturu, kako bi bilo pogodnije za sadnju.

Voćnjak

Trebalo bi “baciti” stajsko i mineralno đubrivo. Obavezno zaštitite voćnjak od zečeva i drugih štetnika, koji bi vam mogli uništiti voćnjak. Ovo je period kada kreće rezidba jezgričavih voćnih vrsta.

Vrt

Pripremite plan o tome koje ćete povrće zasijati. Ako je potrebno, popravite ili kupite novi poljoprivredni alat, kupite sjeme, mineralno đubrivo i sredstvo za zaštitu bilja. Također, sada se pripremaju tople gredice, kao i kontejneri za sjetvu, a može se početi i sa sjetvom ranog povrća koje se nalazi u plastenicima, odnosno staklenicima. Isto tako, možete pregledati uskladišteno povrće.

Šuma

Imate li svoju šumu, januar je idealan za sječu svih vrsta stabala, jer vegetacija sada miruje i sokovi u drvetu sporije teku. Ovo je vrlo važno, jer dolazi do manjih oštećenja na okolnim stablima, pupoljci stabala su zatvoreni, zemlja je najčešće smrznuta, pa zato ostaju i manji tragovi od mehanizacije.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje