Početna aktuelnosti Poljoprivredni strojevi u saobraćaju

Poljoprivredni strojevi u saobraćaju

322
0
Podijeli

S obzirom da je u jeku sezona jesenjih poljoprivrednih radova, i da se na putevima u našoj zemlji i našem gradu nalazi povećan broj traktora i drugih poljoprivrednih mašina,bitno je ukazati na nekoliko elemenata koji mogu znatno smanjiti broj saobraćajnih nezgoda sa traktorima i stradanje traktorista.

Ukoliko je to moguće, vozačima traktora preporučuje se da se vozilima kreću po poljoprivrednim putevima, a u naseljima putevima i ulicama nižeg ranga.

Poželjno je da što je više moguće izbjegavaju glavne saobraćajnice i prometne putne pravce.

Osobe na karoseriji ne smiju stajati ili sjediti na stranicama karoserije, na nestalnom teretu ili teretu koji prelazi visinu tovarnog sanduka.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima definisano da traktor mora imati uključeno žuto rotaciono ili trepćuće svjetlo u noćnim uslovima saobraćaja, u uslovima smanjene vidljivosti i kada ima priključke za izvođenje radova na najisturenijoj tački tih uređaja.

Od velike važnosti za bezbjednost je ispravnost svih svjetlosnih uređaja, da bi traktor drugim učesnicima u saobraćaju bio vidljiv.

Takođe je važna redovna provjera ispravnosti uređaja za upravljanje i zaustavljanje.

Ono što u velikom broju situacija spasava život je posjedovanje kabine ili zaštitnog rama na traktoru.

Traktor i priključna vozila za traktor moraju biti registrovani.

U kišnom periodu, traktorima se nerijetko iznosi blato na glavni put, što često dovodi do saobraćajnih nezgoda.

Zato je važno da prije uključenja na glavni put vozači traktora skinu blato sa pneumatika traktora i priključnog vozila.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje