Početna aktuelnosti Pomor ribe od Kalesije do Živinica

Pomor ribe od Kalesije do Živinica

264
0
Podijeli

Veliki pomor ribe zabilježen je u rijeci Spreči s petka na subotu. Riječ je o totalnom uništenju ribljeg fonda, flore i faune Spreče.

Sportsko ribolovno društvo Mrena Živinice koje je zaprimilo dojave od ribara u blizini Sprečkog mosta, odmah je uključilo sve relevantne institucije kako bi se istražio navedeni slučaj.

U proteklim danima u dijelu toka rijeke Spreče od Kalesije do Živinica došlo je do velikog pomora ribe, a tačan uzrok uginuća još uvijek nije poznat.

Iz živiničkog uruženja ribara kažu da si jako zabrinuti trenutnim stanjem Spreče, u kojoj se konstantno dešavaju uginuća ribe ali nikada do sada nije bilo u ovolikom obimu.

Zagađenje zraka, vode i tla od industrijskih postrojenja u Tuzlanskom kantonu prisutno je godinama. Pomor ribe nije rijetka pojava na našim područjima, stoga je jako važno da se pronađu odgovorni za ovakve ekološke katastrofe kaže Robert Andrić potpredsjednik uG SRD “Mrena Živinice”.

Na mjestu događaja uviđaj su obavili službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave iz Živinica, vodni i okolišni inspektor, obavještena je i Agencija za vodno područje rijeke Save, a u slučaj je uključeno i Tužilaštvo TK.

Merisa Mujčinović

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje