Početna Zivinice danas Poplavljena zemljišta na području općine Živinice

Poplavljena zemljišta na području općine Živinice

687
0
Podijeli

Kada su se  2014.godine desile nezapamćene poplave i kada je malo koje domaćinstvo prošlo bez manje ili veće štete,svi smo imali priliku izvući neke pouke i spram toga poduzimati određene korake kako se problemi nebi ponavljali ili ako dođe do njih da štete budu svedene na minimum.

I zaista,nešto se neposredno poslije tih događaja i učinilo na regilaciji i korita,ojačanju obala,popravljanju i izgradni novih ćuprija ,mostića i mostova.

Međutiim,neki dijelovi Živinica ostali su van domašaja bilo kakvih preventivnih intervencija tako da se i danas dešava, čim padne obilniji snijeg ili kiša, dođe do poplava koje ugroze mnoge kuće, domaćinstva kao i poljoprivredna zemljišta od kojih u našoj lokalnoj zajednici živi jedan veoma značajan broj ljudi.

Takva je situacija sa mještanima Dubrava koji imaju svoja poljoprivedna zemljišta uz rijeku spreču, naročito u dijelu koji ide od naselja ciljuge pravcem prema dubravama.

Tu svake godine,u određenim kišnim periodima parcele izgledaju više kao jezera, azijska polja riže ili kako spomenusmo, močvarne šume američkog juga.

Slična je situacija,što se tiče rijeke spreče i u području Suhe i Šerića, gdje također visok vodostaj, odnosno potpuno izlivena rijeka prijeti obližnjim kućama a okućnice i okolne njive su u dubokoj vodi bez prilike da se na njima može išta raditi osim pecanja zalutalih riba.

i  naselje na Strašnju kod trgovinskog centra “Malagić” uvijek je u potencijalnoj opasnosti od plavljena kompletnog naselja iako su tu i poduzimane neke intervencije na obali Spreče i njenoj okolini.

Spreča će sigurno ovih dana biti velika prijetnja svima onima koji žive u njenoj blizini ili na njenim obalama jer je još mnogo neotopljenog snijega na okolnim brdima i planinama i građani ovih područja moraju poduzimati dodatne mjere samozaštite.

Što se tiče rijeka Oskova i Gostelja, nivo vode u njima je znatno veći nego obično ali još uvijek ne predstavljaju ozbiljnu opasnost stanovnicima i njhovim dobrima koji žive uz njih.

Na ruku ide, što se tiče ovih dvaju rijeka i to što padavine nisu konstantne pa ima vremena da voda koja se nakupi od padavina normalno oteče i da ne postigne kritičan nivo.

Ono što svakako uvijek treba istaći da se čovjek puno upleo u zakone prirode i to, u našim uslovima, u nagorem obliku.

Vodotoci su puni smeća svake vrste koje, osim što daje izuzetno ružnu sliku, pravi i nepremostive barijere za normalno oticanje vode koja onda plavi okolna područja.

Pored smeća, nepromišljeno, ljudi grade kuće na samim obalama rijeka, sužavaju korita i manje vodotoke ucjevljuju u neadekvatne profile betonskih cijevi.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje