Početna aktuelnosti Na 3.5 dunuma zemljišta porodica Butković proizvodi borovnicu

Na 3.5 dunuma zemljišta porodica Butković proizvodi borovnicu

130
0
Podijeli

Proizvodnja borovnice predstavlja veliki potencijal, što su prepoznali i supružnici Teufik i Amira Butković iz Bašigovaca , koji su prije sedam  godina počeli uzgajati ovu voćnu vrstu!

Na uzgoj su se odlučili nakon dugog i pažljivog istraživanja o potencijalima borovnice.

Butkovići su na svom imanju od 3.5 dunuma  zasadili oko 800 sadnica borovnice još 2014.godine.

Kažu , da prije ulas

ka u ovaj posao  intenzivno razmišljali  kako da na najbolji način iskoriste zemlju koju imaju, te počnu uzgajati nešto što će biti profitabilno.

U početku nisu znali     šta bi tačno  mogli  uzgajati, pa su uz stručnu pomoć  savjetnika za poljoprivredu grada Živinice  Mirsada Butkovića , odlučili da to bude borovnica.

Teufik  pojašnjava da ništa  nije znao o borovnicama kao, na primjer, kakva joj zemlja treba, koju zaštitu da koriste i razne druge detalje, koji su bitni u proizvodnji.

Kao ni to da borovnica zahtijeva i rad, kaže kroz osmjeh naš sagovornik, koji naglašava , da ipak sa zadovoljtvom cijela porodica je uključena u ovaj mali biznnis.

Potražnja za ovom vrstom voća na našem području je zaista velika i uvijek se traži koji kg više.

Iskustva koja ova  porodica ima, govore da se ovom vrstom posla isplati baviti, potrepljujući to činjenicom da jedna sezona može napuniti kućni budžet i do 15 hiljada KM. S toga Butković preporučuje i drugima da se upuste u uzgoj borovnice.

Amira i Teufik, svoj porodični biznis planiraju širiti i dalje. Kažu da će već do godine sadnice borovnice  proširiće za jos jedan dunum.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje