Početna aktuelnosti Potpisan Ugovor o izgradnji sistema navodnjavanja u istočnom dijelu Živinica

Potpisan Ugovor o izgradnji sistema navodnjavanja u istočnom dijelu Živinica

273
0
Podijeli

Danas je u zgradi Gradske uprave Živinice upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji sistema navodnjavanja u projektnom području Mjesne zajednice Svojat.

Nakon svečanog potpisivanja Ugovora održan je radni sastanak kao i obilazak projektnih područja realiziranih u saradnji sa Svjetskom bankom.

Prije samog čina potpisivanja Ugovora o izgradnji sistema navodnjavanja u projektnom području Mjesna zajednica Svojat,gradonačelnik Samir Kamenjaković i njegovi pomoćnici Enes Glavinić i Enver Jukić predstavili su uglednim gostima iz Svjetske banke grad Živinice i kapitalne projekte koji bi se trebali riješiti uz pomoć najmoćnije svjetske finansijske institucije.

Prije svega toplifikaciju grada,prevenciju šteta od prijašnjih i potencijalnih poplava i drugih prirodnih nesreća kao i pomenutu temu iz današnjeg Ugovora.

Federalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je da je vlada Federacije participirala, do sada, u nekoliko važnih projekata na teritoriji općine Živinice i to je intencija i za naredni period.

Direktor sektora za projektovanje i implementaciju Ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer istakao je prednosti i krajnje ciljeve budućeg sistema navodnjavanja u projektnom području Mjesna zajednica Svojat-Zelenika.

Ugovor je vrijedan gotovo dva miliona konvertibilnih maraka i direktnu korist od realizacije pomenutog projekta imat će gotovo 600 domaćinstava,odnosno,poljoprivrednih gazdinstava istočnog dijela Živinica.

Šef ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu Emanuel Salinas bio je posebno impresioniran onim što je vidio na terenu,odnosno,u zajedničkom obilasku nekoliko punktova na području općine Živinice i podvukao je u svojoj izjavi za TV Živinice da će ova institucija uvijek potpomagati produktivne projekte koji su od značaja za određenu zajednicu.

Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji sistema za navodnjavanje,gosti i domaćini su posjetili projektno područje MZ Svojat-Zelenika,zatim otkupnu stanicu sa hladnjačom za voće i povrće firme AM ĐOGIĆ ,te realizirani projekat sanacije i uređenja obale rijeke Gostelje kao i prečistač otpadnih voda na lokalitetu Strašanj.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje