Početna aktuelnosti Potpisani prvi ugovori za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka u TK-a

Potpisani prvi ugovori za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka u TK-a

291
0
Podijeli

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Elvir Rožnjaković,  potpisao je danas ugovore sa prvom grupom korisnika sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka na području TK za 2020. godinu.

Radi se o sufinansiranju kotlova na pelet .

Za ove namjene resorno ministarstvo izdvojilo je 500 hiljada KM.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković,  je istakao da se radi o Javnom pozivu koji je namijenjen fizičkim licima, koja već imaju kotao na čvrsto gorivo, a koja žele preći na obnovljive izvore energije.

Po prvim prijavama koje su pristigle u mjesecu julu na već pomenuti Javni poziv, uslove je ispunile 125 aplikanta.

Živinice su tokom predhodnih godina bile jedne od najzagađenijih u BiH.

Kvalitet zraka koji su građani udisali je vrlo često bio ne zdrav. Međutim, i uprsko pruženo prilici od resornog ministarstva, da smanje aerozagađenje u svojoj sredini, ipak , najmanji broj prijava je pristigao iz našeg grada,svega 12, saznajemo od Rožnjakovića.

On je dodao,  da Javni poziv ostaje otvoren do kraja godine, odnosno do utroška sredstava.

Dodjela sredstava za sufinasiranje mjera smanjenja zagađenosti zraka vrši se u iznosu do 50% od vrijednosti zamjene postojećeg kotla ili kamina za centralno grijanje na fosilno gorivo (ugalj) kotlom ili kaminom na pelet, a maksimalno 2.000,00 KM. Podnosilac prijave može ostvariti pravo na sufinansiranje samo jednom u toku budžetske 2020. godine.

Na javni poziv i dalje se mogu  prijaviti vlasnici individualnih stambenih i individualnih stambeno-poslovnih objekata na području Tuzlanskog kantona, čiji su vlasnici/posjednici fizičke osobe, pod uslovom da se za zagrijavanje ovih objekata koriste kotlovi ili kamini sa pogonom na fosilno gorivo (ugalj), da nisu priključeni na sistem daljinskog grijanja i da se ovi objekti koriste za stanovanje.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje