Početna aktuelnosti Požari na otvorenom prostoru

Požari na otvorenom prostoru

112
0
Podijeli

Požari širom Tuzlanskog kantona skoro su pa svakodnevni. Takva situacija je i u Živinicama. Iako vatrogasne jedinice brzim reakcijama pokušavaju spriječiti velike štete, situacija bi bila znatno bolja kada građani ne bi palili vatre na otvorenom prostoru.
No, najčešće u ljetnim mjesecima neodgovorni građani i jesu uzročnici najvećeg broja požara.
Paljenjem smeća, čišćenjem njiva svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju život prije svega svojih komšija a onda i cijele zajednice.
U Živinicama su sva područja pokrivena organizovanim odvozom otpada, zato se postavlja pitanje zašto građani s prvim zahlađenjem tokom dana kreću s paljenjem otpada i samim tim sprječavaju stanovništvo da iskoristi zahlađenje i provjetri objekte u kojim živi a ujedno stvaraju opasnost za širenje požara na nisko rastinje i šume.
Za sve neodgovorne građane koji pale nisko rastinje ili drugi otpad predviđene su i novčane kazne.
Kazne se kreću od 50-500 KM za fizička lica, za osobe koje su obrtu od 1000-2000 KM, pravna lica od 2000-3000 KM te 500 KM za odgovorno lice u pravnom licu.
Građani ukoliko primijete da neka osoba krši zakonom propisane mjere iste može prijaviti na brojeve telefona 035/743-347
035/743-346 i 035 743-366.
Nadležna inspekcijska služba će izaći na teren i ako na terenu ustanovi da imaju tragovi paljenja počinio će novčano kazniti u skladu sa zakonskim propisima.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje