Početna aktuelnosti “Pozorišna umjetnost nekad i sad”

“Pozorišna umjetnost nekad i sad”

337
0
Podijeli

BKC Živinice sinoć je bio domaćin večeri posećenoj pozorišnoj umjetnosti.

Događaj “Pozorišna umjetnost nekad i sad“ okupio je ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju pozorišta u Živinicama.

Isti je organiziran u okviru manifestacije “Etnologija i Bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona” a kojim se obilježavaju Dani evropskog naslijeđa.

Tradicija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa seže od 1985. godine i od tada joj se pridružilo 50 zemalja koje svojim manifestacijama daju doprinos u izgradnji zajedničkog evropskog identiteta. Biti dio tog pokreta za Bosnu i Hercegovinu, koja ima euro-atlantske aspiracije je veoma značajno.
Manifestacija Dani evropskog naslijeđa obilježeni su i u Živinicama.
Predstavljen je put pozorišne umjetnosti u našem gradu izložbom plakata, dijelova scenografija i kostima iz predstava, kao i fotografija Pozorišnih umjetnika.
Manifestaciju je finansiralo Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK.
“Pozorišna umjetnost nekad i sad” u Živinicama predstavljena je kroz rad Suada Avdagića i scenografije i kostimografije velikog broja predstava.


Avdagić je kaže da je sigurno za 50 predstava gradskog Pozorišta Živinice izradio scenografiju, kostime i kompletan dizajn.
Izložbom fotografija scenografije i kostima iz brojnih predstava uređena je plava sala u kojoj će se u budućnosti moći održavati brojni događaji.
U zabavnom dijelu manifestacije dani evropskog naslijeđa „Pozorište nekad i sad“ nastupili su Amra Musemić i Ismar Suljić.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje