Početna aktuelnosti Pravilno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla je vjerska obaveza

Pravilno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla je vjerska obaveza

79
0
Podijeli

Proces klanja kurbana ove godine, meteorološki, stigao je u nepovoljno doba visokih temperatura.

Kao što je obaveza propisno zaklati kurban, isto tako je obaveza i propisno zbrinuti otpad.

Inspekcijska služba grada Živinice upozorava građane i na Zakonom propisane mjere, koje ukoliko se ne ispoštuju za sobom povlače određene sankcije.

Nadležna gradska inspekcija u danima Kurban-bajrama pojačat će nadzor na mjestima gdje je ranijih godina najčešće odlagan animalni otpad.

Odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, kao i odbacivanje u okoliš je zaokonom zabranjeno i sankcioniše se u skladu są odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom a kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš.

Nerijetko smo ranijih godina bili svjedoci da se otpad animalnog porijekla nađe u rijekama ne samo u vrijeme Kurban bajrama nego i tokom godine.

Nadležna gradska služba poziva građane da ukoliko primijete nepropisno odlaganje animalnog otpada istu situaciju prijave.

Pravilno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla OBAVEZA je i prema vjerskim propisima, ali i prema postojećoj zakonskoj regulativi. Nepravilno postupanje sa kurbanskim mesom ugrožava ibadetsku dimenziju kurbana.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje