Početna aktuelnosti PREC: Agroturizam

PREC: Agroturizam

250
0
Podijeli

Agroturizam je najprofitabilnije zanimanje ruralnog područja- seoskog domaćinstva.

Kako poljoprivredno domaćinstvo registrovati da se bavi i agroturizmom govorilo se na danas održanoj edukaciji.

Edukaciju je sa saradnicima na projektu organizirao Porodični ruralni edukativni centar Prec Živinice.

Koncept agroturizma nastavak je ekoturizma, a potiče posjetitelje na iskustvo poljoprivrednog života iz prve ruke.

Agroturizam je takav oblik turizma u kojem pripadnici lokalne zajednice nude obilazak u sklopu vlastitoga poljoprivrednog projekta i na taj način dopuštaju posjetitelju izravno sudjelovanje u iskustvu sadnje, žetve/berbe i procesiranja hrane određenog lokaliteta.

Veliku pažnju agroturizmu posvećuje udruženje porodični ruralni edukativni centar Živinice koje je na tu temu danas održalo predavanje.

Mnogo je projekata realizirano u saradnji sa Italijanskom organizacijom CISP, a jedan od njih je svakako razmjena iskustva u agroturizmu.

Ruralne turističke destinacije mogu se široko definirati kao područja koja se posebno identificiraju i nude turistima kao mjesta posjeta u kojima je primarni motiv uživanje u seoskom krajoliku i pripadajućim aktivnostima.

Koliko je moguć razvoj ove vrste turizma u Živinicama potvrdila je i docent.doktor Merima Aljić koja je danas bila u ulozi predavača.

Ruralni turizam je bitan faktor u razvoju ruralnih područja i pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja.

Prirodno okruženje, mirna okolina bez buke, domaća hrana, upoznavanje seoskog načina života i druge turističke ponude najvažnije su karakteristike ruralnog turizma. U današnje vrijeme prezasićenosti gradskim načinom života, sve više ljudi nastoji pronaći mir u seoskim predjelima.

Zato je potrebno je edukovati stanovništvo da se bave seoskim turizmom, jer svako domaćinstvo na selu ima viška prostora koje može iskoristiti u te svrhe, samo mu je potreban podsticaj.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje