Početna aktuelnosti PREC Živinice posjetile članice Udruženja žena za ruralni razvoj općine Pale -Praca...

PREC Živinice posjetile članice Udruženja žena za ruralni razvoj općine Pale -Praca FBiH

904
0
Podijeli

Porodični ruralni edukativni centar Živinice  u danima proteklog vikenda, u svojim prostorijama ugostio je članice Udruženja Žena Za Ruralni Razvoj Općine Pale-Prača.

Bila je ovo prilika da se razmijene iskustva  i dobre prakse.

Udruženje PREC Živinice  je osnovano 2014 godine. Cilj rada udruženja je podizanje svijesti o važnosti poljoprivredne proizvodnje i važnosti kontinuirane edukacije iz ove oblasti.

U sklopu Udruženja PREC, uz pomoć Misije MFR i njihove nositeljice Mirele Marošlić u septembru 2015 godine formirana je grupa „Dinamika žena“, sa ciljem osnaživanja žena, očuvanja starih tradicionalnih jela, edukacije kako povećati ekonomsku vrijednost poljoprivredne proizvodnje. Grupa je uz pomoć misije MFR izradila knjigu sa vrlo interesantnim  sadržajem . Grupa Dinamika žena uradila je još niz veoma važnih projekata , sa kojima je upoznala svoje gošće iz Udruženja žena za ruralni razvoj općine Pale-Prača .

Udruženje žena za ruralni razvoj općine Pale – Prača je udruženje koje je poznato i cjenjeno kako u BPK-a kantonu tako i šire.

Vrijedne žene ovog udruženja na čelu sa svojom predsjednicom Aidom Crnčalo kroz razne edukativne radionice uspješno su realizirale mnoge projekte do sada.

Jedan od njih je i projekat „Ekonomsko osnaživanje žene na selu“ kojeg finansiraju Vlade Švicarske i Švedske putem projekta “Jačanja uloge MZ u BiH” koji se implementira posredstvom UNDP-a u BiH. Sufinansijer pomenutog projekta je općine Pale FBiH. Cilj ovog projekta je, po rječima predsjednice udruženja, doprinjeti poboljšanju kvaliteta života nezaposlenih žena u mjesnim zajednicama Općine Pale FBiH.

Kako smo saznali razmjena iskustava i posjete ova dva Udruženja biće nastavljena i u narednom periodu.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje