Početna aktuelnosti Predsjedavajući OV Živinice i Načelnik Općine odali počast Herojima bh neba

Predsjedavajući OV Živinice i Načelnik Općine odali počast Herojima bh neba

597
0
Podijeli

Predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Nail Jusić i načelnik Općine Samir Kamenjaković,zajedno sa predstavnicima Koordinacije boračkih organizacija općine Živinice,danas su odali dužnu počast živiničkim šehidima-pilotima Enveru Čokiću i Džemalu Malkiću koji su na današnji dan ratne 1995.godine poginuli na humanitarnom letu za enklavu Žepa.

Položeno je cvijeće i proučena fatiha na mezarju u Musićima u Đurđeviku kao i na spomen obilježju u naselju Kuljan u Podgajevima.

7. maja, 2019. godine navršavaju se 24 godine od misterioznog pada helikoptera ARBiH na Igrišniku iznad Žepe.

Nakon pada ovog helikoptera, obustavljen je “zračni most” za Žepu i Srebrenicu.

Ovaj nesretni događaj se itekako odrazilo na sudbinu ovih enklava.

Helikopter je s heliodroma Višća u Živinicama poletio za Žepu u 2.10 sati 7. maja 1995., a let je trebao trajati 23 minute.

Na heliodromu Igrišnik na Žepskoj planini komandant 285. žepske brigade, pukovnik Avdo Palić i major Dževad Brgulja, inače pilot, čekali su s grupom žepskih boraca.

Letjelicu je gađala protivzračna odbrana Vojske RS iznad Han-Pijeska, ali je nije pogodila.

Svjedoci pamte da je helikopter došao iznad Žepe i, kada je krenuo da se spušta na Igrišnik, gdje mu je naloženim vatrama bio obilježen improvizirani heliodrom, začuo se prasak.

Helikopter je pao, a poginuli su piloti Džemal Malkić i Enver Čokić,oba iz Živinica, letač tehničar Izet Džambić iz Dobrinje kod Tuzle te putnici dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović, Nurudin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović.

Danas je predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Nail Jusić odao dužnu počast živiničkim gazijama-šehidima Enveru Čokiću i Džemalu Malkiću.

Na odavanju dužne počasti živiničkim herojima bio je prisutan i načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković

U najtežim trenucima za Goražde poginuli pilot Džemal Malkić smogao je snage i hrabrosti da izvrši skoro nemoguće letove, a poslije toga i nekoliko letova za Žepu. Pričali su za rahmetli pilota Malkića da ga je majka često pitala: “Zašto, sine, letiš u tu Žepu, pa zar nema niko drugi osim tebe?”

On je odgovorio: “Majko, kada vidim koliko se nama taj naš narod, onako ucviljen, gladan i bos, obraduje, ja ne mogu a da ne letim za istočnu Bosnu.”

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje