Početna aktuelnosti Predstava Taximetar odigrana pred živiničkom publikom

Predstava Taximetar odigrana pred živiničkom publikom

423
0
Podijeli

U okviru teatarske revije ”Četvrtkom u pozorište” u Bosanskom kulturnom centru Živinice  sinoć je odigrana komedija Taximetar, prema tekstu Gorana Vojnovića.

Veliki broj Živiničana i Živiničanki pogledalo je predstavu „Taksimetar“, autora Gorana Vojnovića u kojoj glume dvojica Zavidovićana, Adem Smailhodžić i Irfan Ribić.

Ova predstava  izvedena je 11 puta , koja je publiku dovela do suza.

Smještajući svog junaka na ulicu, u taksi, Vojnović se kroz njegove interakcije s raznim klijentima dotiče brojnih problematičnih tačaka u društvu. Predstava je sastavljena od kratkih sličica stvarnosti koje zajedno čine fresku svijeta u kojemu se svi prepoznajemo. Lik Gorana, poštenog taksiste, čovjeka u srednjim godinama glumi Adem Smailhodžić, a Irfan Ribić igra čak 10 potpuno različitih likova i karaktera.

Velika vrijednost ovog teksta je što u njihovom, krajnje nekorektnom političkom diskursu, razotkrivaju svakodnevne predrasude prikrivene u preuzetim uvjerenjima, općim mjestima društvenih predrasuda, koje obično niko ne dovodi u pitanje, osim ako se i sam ne nađe u istim problemima.

Teatarska revija „Četvrtkom u pozorište“ trajat će do 21.11.2019. godine, kada će svečano biti zatvorena Gala koncertom Mješovitog hora „Lege Artist“, pod dirigentskom palicom Jasmina Hasića, mr. art. , a nastupat će i izvrsna pijanistica Sladjana Dedic te sopranistica Dženana Huseinagić.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje