Početna aktuelnosti Predstavljeno prvo vatrogasno vozilo proizvedeno u Živinicama

Predstavljeno prvo vatrogasno vozilo proizvedeno u Živinicama

407
0
Podijeli

U petak je u Živinicama  predstavljeno prvo  vatrogasnog vozila koje je u potpunosti proizvedeno u  našem gradu.

Vozilo je proizvedeno na osnovu inovativnih ideja Suada Bešlića,koji se prije dvije godine vratio  iz Njemačke  i pokrenuo  proizvodnju  u svojoj Domovini.

Višenamjensko vozilo na kojem se nalazi nadogradnja od varenog aluminijuma pruža mogućnost za ulazak šest vatrogasaca, uz spremnik za vodu kapaciteta od hiljadu litara, zatim viskotlačnu pumpu koja vodu baca 47 metara te spremnik za 100 litara pjene za gašenje vatre.

Nakon otvaranja vrata u vozilu je i navojno vitlo od 50 metara, agregat za električnu energiju, ali i servisni aparat sa kliještima i sjekačem čvrstih materijala, poput lima na automobilima koja se režu u saobraćajnim nesrećama. Tu su također još i izolacioni aparati i boce za kisik koje vatrogascima omogućavaju ulazak u prostorije zahvaćene vatrom i dimom.

Sve ovo u skladu s evropskim standardima u potpunosti je  sastavljena na domaćem terenu. Za finalni proizvod trebalo je oko devet mjeseci, ističe inovator ovog prvog proizvedneog vatrogasnog vozila u BiH Suad Bešlić.

Nedavo je ključeve  ovog vatrogasno vozila Gradonačelnik Živinica predao komadiru Profesionalne vatrogasne jedinice Živinice, koje će obavljati oko 80% interevencija .

Sredstva za kupovinu ovog vatrogasnog vozila izdvojena su iz budžeta Grada Živinica u iznosu oko 250 hiljada KM.

Osim sklapanja vatrogasnih vozila, Bešlićeva kompanija se bavi i proizvodnjom velikih kontejnera za odvoz smeća, ili sekundarnih sirovina. U ovom segmentu je većim dijelom izvozno orijentisana, a proizvodi nastali u Živinicama redovno imaju kupce u Njemačkoj.

Kompanija Su-Ad sarađuje sa firmama iz Austrije i Hrvatske, a u bliskoj budućnosti planirano je i znatnije širenje, otvaranje novih proizvodnih hala, ali i zapošljavanje dodatnog broja radnika.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje