Početna Uncategorized Predstavom ˝ Mali maslačak˝završen ovogodišnji ˝ Dječiji Festival Živinice 2019˝

Predstavom ˝ Mali maslačak˝završen ovogodišnji ˝ Dječiji Festival Živinice 2019˝

282
0
Podijeli

Baletnom predstavom ˝Mali maslačak˝ koja je igrana u petak na velikoj sceni BKC završen je ovogodišnji  ˝Dječiji Festival  Živinice 2019˝.

Bila je ovo predstava u kojoj su sasvim sigurno, svi prisutni uživali u priči pokretom.

Nakon pet dana radionica iz oblasti umjetnosti, predstava iz cijele BiH, te druženja sa piscima za djecu, u petak je  zatvoren Drugi festival umjetnosti za djecu.

Baletna predstava „ Mali maslačak“ Centra za kulturu i mlade Sarajevu bila je posljednja odigrana predstava  u planiranom programu ovogodišnjeg Festivala , čiji je cilj približiti djeci baletsku umjetnost, koja spada među najzahtjevnije i najsloženije umjetnosti. Projekat je namijenjen djeci predškolskog uzrasta od 3-5 godina i učenicima osnovnih škola od I do IV razreda.

Predstava razvija estetske kulture mladih kroz aktivnosti koje nisu ostvarive u okviru redovnog nastavnog procesa.

Likovi koji se pojavljuju u predstavi su maslačak, cvrčak, leptir, ruže, pauk, bubamare, pčelice, vjetar, mravi, svici, cvijeće…

Koreografiju i režiju ovog projekta potpisuje  umjetnički rukovodilac Brižita Karabašić. Asistent koreografije je Dajana Zilić. Scenografiju i kostimografiju uradila je  Narda Nikšić. U predstavi učestvuju djeca polaznici baletskog odsjeka JU Centra za kulturu i mlade , uzrasta od šest do jedanaest godina. Tehničku realizaciju projekta potpisuje Džemal Karkelja.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala bio je gradonačelnik grada Živinica Samir Kamenjaković, zatim pokrovitelji Ministarstvo za kulturu i sport i mlade Tk , Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje