Početna aktuelnosti Prehlada-uzroci,simtomi,liječenje,prevencija

Prehlada-uzroci,simtomi,liječenje,prevencija

337
0
Podijeli

Najčešće zarazne bolesti čovjeka, uzrokovane su virusima.

Akutne respiratorne infekcije najčešće su zarazne bolesti čovjeka. Razlozi za to leže u činjenici da je dišni sustav izravno povezan s okolišem u kojemu se nalazi mnoštvo mikroorganizama i to u prvom redu virusa koji su i najčešći uzročnici ovih akutnih infekcija. Uzročnici se vrlo lako prenose s čovjeka na čovjeka, bilo kapljičnim putem ili dodirom, a neki se od njih na metalnim ili plastičnim podlogama zadržavaju i do 48 sati.

Prevencija prijenosa ovih infekcija iz navedenih razloga prilično je ograničena.

Odrasla zdrava osoba u prosjeku 2 do 4 puta godišnje oboli od obične prehlade.

U najvećem broju slučajeva uzročnici ovih infekcija su respiratorni virusi kojih ima preko 200.

U više od 50% slučajeva se radi o visokozaraznom respiratornom virusu – rinovirusu.

Virus ulazi u tijelo preko usta, nosa ili sluznice oka, a širi se kapljicama zrakom kada zaražena osoba govori, kihne ili zakašlje.

Također se prenosi dodirom ili korištenjem zajedničkih stvari, kao što su kvaka, telefon i sl.

Dodirivanjem očiju, nosa ili usta nakon kontakta s predmetom na kojem se nalazi virus, povećava se vjerojatnost da ćete “pokupiti” prehladu.

Dok svi simptomi uglavnom nestaju unutar 10 dana, suhi kašalj se može zadržati čak do tri sedmice.

Akutne respiratorne infekcije uglavnom započinju peckanjem u grlu, iscjetkom iz nosa i kihanjem.

Zatim se razvijaju neki od ostalih simptoma kao što su začepljenost nosa, osjećaj punoće u području uha, blaga glavobolja, blaga temperatura, kihanje, suzenje očiju, povremen suh kašalj, umor.

Ako primijetite bijele naslage na tonzilama, moguće je da imate bakterijsku upalu grla koju je za razliku od prehlade, potrebno liječiti antibioticima.

Medicinsku pomoć treba zatražiti ako simptomi prehlade potraju duže od 10 dana.

Ako imate bijele naslage na tonzilama – moguće je da zapravo imate streptokoknu upalu grla, koja se liječi antibioticima.

Ako imate visoku temperaturu praćenu zimicama i tresavicama ili iskašljavanjem gustog sadržaja.

Ako imate bolove u prsima, plavu boja usana ili noktiju.

Ako prehladu dobije osoba koja ima kroničnu bolest pluća ili srca, dijabetes, koja prima kemoterapiju ili ima neku drugu bolest koja oštećuje imunološki sustav.

Budući da su akutne respiratorne infekcije gornjeg respiratornog sustava uglavnom uzrokovane virusima, antibiotici nam nisu korisni u liječenju.

Umjesto toga, usmjeravamo se na ublažavanje simptoma i jačanje prirodne sposobnosti organizma da savlada infekciju.

Za ublažavanje simptoma akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava na raspolaganju imamo određene lijekove.

Postoje i ostale metode ublažavanja simptoma.

Odmor je važan jer čuva energiju. Nije neophodno ostati u krevetu, ali je potrebno osigurati barem 8 sati sna i ne izlagati se naporima.

Tekućina pomaže vlaženju sluznica i održavanju tjelesnih izlučevina u tekućem stanju, što je jako bitno za eliminaciju uzročnika i smanjenje neugodnog osjećaja začepljenosti dišnih putova. Osim toga, uzimanje tekućine smanjuje temperaturu. Potrebno je popiti 8-10 čaša vode ili druge bistre tekućine. Topli napitci poput čaja ublažit će simptome bolnog grla. Ne bi trebalo uzimati kavu i alkoholna pića jer potiču dehidraciju organizma. Ne preporučaju se kiseli napitci jer mogu dodatno iritirati grlo.

Ako je u prostoriji u kojoj boravite suh zrak, osigurajte dovoljnu vlažnost uz pomoć posuda s vodom ili električnih ovlaživača zraka.

Potrebno je spriječiti i aktivno i pasivno izlaganje cigaretnom dimu koji dodatno dovodi do upale i oštećenja sluznice gornjeg dišnog sustava.

Znanstveno je dokazano da pileća supa ima blagi protuupalni učinak te da smanjuje otok sluznice nosa. Domaća supa pokazala se jednako korisnom kao i ona iz vrećice.

Ispiranje grla toplom blagom otopinom soli u vodi (1/2 čajne žlice soli na 2 dl vode) može olakšati simptome bolnog grla, smanjiti otok sluznice i upalu.

Ispiranje nosne sluznice fiziološkom otopinom, više puta na dan, pomaže regeneraciju sluznice, održavanje vlažnosti i eliminaciju uzročnika.

Cuclanjem tvrdih bombona ili bombona protiv kašlja možete umiriti upaljeno grlo. Mentol bomboni mogu isušivati sluznicu pa ih izbjegavajte.

Područje ispod nosa namažite vazelinskom kremom kako biste smanjili neugodnu iritaciju koja nastaje stalnim brisanjem nosa.

Pranje ruku iznimno je važno za sprječavanje širenja infekcija.

Budući da postoji tako velik broj potencijalnih uzročnika prehlade, još ne postoji učinkovita vakcina. Stoga u prevenciji preostaju jedino mjere opreza koje obuhvaćaju:

Pranje ruku. Često i detaljno pranje ruku sapunom učinkovit je način na koji se smanjuje mogućnost prijenosa infekcije. Treba znati da se na glatkim predmetima od plastike i metala, kao što su ručke, kvake ili tipkovnice, virusi mogu zadržati čak do 48 sati. U nemogućnosti čestog pranja ruku, dobro je uza sebe uvijek imati maramice s antiseptikom ili bočicu antiseptika . Na taj se način može uništiti većina mikroorganizama.

Održavanje higijene. Ako netko u obitelji ima prehladu, posebnu pažnju treba obratiti na čišćenje radnih ploha i dječjih igračaka. Nije preporučljivo dijeljenje čaša s ukućanima koji su prehlađeni. Od izuzetne je važnosti često ventiliranje prostorija u kojima se boravi.

Održavanje klimatizacijskih uređaja. Od velike je važnosti redovito čišćenje i održavanje filtera u jedinicama klimatizacijskih uređaja, jer upravo one mogu biti rasadnik mikroorganizama i njihovih toksina te uzrokovati simptome prehlade.

Redovito vježbanje i održavanje idealne tjelesne težine. Studije dokazuju da redovito vježbanje ima blagotvoran učinak na imunološki sustav te djeluje učinkovito u prevenciji prehlada. Isto vrijedi i za balansiranu prehranu koja će vašem imunološkom sustavu omogućiti optimalno funkcioniranje, a istovremeno vam pomoći da održite idealnu tjelesnu težinu.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje