Početna aktuelnosti Preporuke doktora u periodu zagađenog zraka

Preporuke doktora u periodu zagađenog zraka

165
0
Podijeli

Zagađenje zrak u Živinicama problem koji je prisutan nekoliko godina , a od jučer je resorno kantonalno ministarstvo proglasilo i EPIZODU UPOZORENJA  na području grada .

Zagađen zraka koji udišu Živiničani godinama utiče na njihovo zdravlje.

Dok se ne poduzmu konkretni koraci u rješavanju ovog problema, ljekari savjetuju građanima , naročito starijim da ne izlaze vani.

Bili smo rekorderi po zagađenom zraku i u prošlim godinama.

Najčešći razlog  tome je što Živinice još uvijek nisu dobile sistem daljinskog grijanja.

Istina , radi se o projektu koji je višemilionski, i isti je započet , ali se ne nazire  kada bi konačno trebao biti završen, kako bi konačno građani počeli udisati čistiji zrak.

Međutim, dok se to ne desi, građanima samo preostaje da slušaju savjete ljekara koje je neophodno da primjenjuju kako bi sačuvali svoje zdravlje.

Doktorica Duška Bećirović  dodaje da oni koji ipak moraju izaći vani, da nastoje da svoje obaveze što prije završe, te da je“u ovom stanju odgovarajuća maska najbolja zaštita, ako se već mora izlaziti.”

Stanje je ozbiljno, ovo ne boli do određenog momenta, ali kada počne da boli onda je već pitanje da li je kasno i da li se može šta spriječiti, ističu ljekari.

Stoga je  neophodno je da se cijelo društvo uključi i da se riješi ovaj problem u smislu da se urade neke preventivne mjere, ne samo zdravstvene nego i svih drugih institucija koje su uključene u samu problematiku.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje