Početna aktuelnosti Priče prognanika i nakon 24.godine od završetka rata…

Priče prognanika i nakon 24.godine od završetka rata…

186
0
Podijeli

U 21. stoljeću, 24. godine od završetka rata u tri izbjeglička naseljima  živi na stotine osoba.

Žive većinom sa nekim minimalnim primanjima i u teškim uslovima.

Danas, na 11.juli novinarska ekipa TVŽ  posjetila je izbjegličko naselje Litve , odakle vam donosimo priču o životu proganinih lica  u pomenutom naselju ali i povratku na prijeratna ognjišta.

Svaki juli težak je, bol i tugu udvostruči, vrijeme ovaj put ne pomaže, nego samo sol  na rane dosipa. I tako sve iznova, sve ispočetka.

Danas je 11.juli.

Teško je povjerovati koliko bola, tuge i patnje može da stane u jednu tako jednostavnu i običnu rečenicu.

Bol, tuga i tišina, danas se osjetila kada smo stigli i u izbjegličko naselje Litve,  u kojem i danas nakon 24.godine od završetka rata žive prognana lica koja su svoje prijeratna ognjišta zamijenili izbjegličkim naseljima.

Mnogi od njih u ranim jutarnjim satima otišli su put Potočara kako bi prisustvovali kolektivnoj dženazi , koja je obavljena za 33 žrtve koje su danas konačno našle smiraj.

Ostali su samo neki od  njih, koji zbog starosti i zdravstvenih problema nisu mogli otići da odaju počast srebreničkim žrtvama .

Razgovarali smo s njima.

Kažu da život nimalo nije lak , ali se mora živjeti.

Mersudin Alić u izbjegličkom naselju Litve žive od 1995.godine , a  povratak u Bratunac ,  prijeratno ognjište, još uvijek je samo san.

Bratunčanka Mevlida Latifović , kaže nam ,iako su uslovi za život loši, nade za povratak u Bratunac nema, jer su godine učinile svoje.

 

76-godišnja Fata Ibrahimović dijeli sličnu sudbinu.

U ratu je izgubila jednog sina, drugi sin i kćerka su preživjeli, i žive svojim životima.

Iako su teški uslovi u ovom naselju, vratiti se ne može, kaže nam.

Srebreničanka Fetija Ibrić, sa suzama i ogromnim bolom priča o svom domu iz kojeg je protjerana sa porodicom u ratnim 90-tim godinama . A na pitanje da li će se vratiti u Srebrenicu , kaže da želja postoji, ali nema s kim.

Fetija sa suzama i bolom nam priča i o svom današnjem ne odlasku u Potočare na dženazu.

Proces povratka započeo je potpisivanjem Daytonskog sporazuma 1995. godine, na osnovu Aneksa VII tog sporazuma, ali ni do danas povratak nije okončan a posljednja predviđanja su da će izbjeglički kampovi biti ukinuti do 2020.godine.

Za nadati se da će oni koji su protjerani iz svojih domova, i koji do danas nisu mogli osigurati sebi bolje uslove za život, poput sagovornika iz naše priče,dočekati bolje sutra.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje