Početna aktuelnosti Prije 27.godina oslobođena teritorija Općine Živinice

Prije 27.godina oslobođena teritorija Općine Živinice

549
0
Podijeli

Dan oslobođenja Općine Živinice obilježen je danas nizom aktivnosti.  U poslijepodnevnim satima priređen je prijem kod predsjedavajućeg OV Najila Jusića za komandante živiničkih  ratnih jedinica nakon čega je uslijedilo polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju palim borcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992/1995.godina i kod biste heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata rahmetli Nesiba Malkića.

Cvijeće su položili predstavnici izvršne i predstavničke vlasti, premijer FBiH Fadil Novalić, članovi boračkih udruženja, UG, a dužnu počast palim borcima odali su i prisutni građani.

Na svečanoj akademiji koja je upriličena u velikoj sali BKC itaknut je značaj obilježavanja 18.maja Dana oslobođenja Općine Živinice.

Ovo je dan kada je prije 27.godina JNA napustila područje Općine Živinice, i nakon čega su upravo u Živinicama stvorene respektabilne vojne jedinice koje su zaslužne za slobodu ovog grada, koji su nesebično branile, i u koji su mnogi ugradili svoje živote boreći se i osvajajući slobodu, ne samo svog grada već i drugih područja diljem naše države.

“Aprila 1992.godine živinički borci su odigrali značajnu, ako ne i ključnu ulogu u odbrani sjeveroistočne Bosne, na čijem su području bile stacionirane najjače neprijateljske snage, koje su raspolagale najsavremenijim naoružanjem i tehnikom. U Dubravama je bila vazduhoplovna baza, sa 27 aviona, helikopterska eskadrila, dijelovi 63. padobranske brigade iz Niša, dijelovi 4.oklopne brigade iz Jastrebarskog, artiljerijski divizion i srpske paravojne jedinice sa područja općine Živinice”, istakao je u referatu predsjedavajući Ov Najil Jusić.

Govorio jeo noći između 19. i 20. decembra 1991.godine kada su ubačeni rezervisti u poslovni krug Energopetrola, sa obrazloženjem da su došli na čuvanje Savezne rezerve goriva, ali se znalo da će pokušati gorivo premjestiti do Rudnika boksita u Milićima.

“Tada se u Energopetrolovom skladištu nalazilo 17 miliona tona goriva. Trebalo je puno takta i strpljenja da jugoarmada ne ostvari svoj cilj. Najzad, poslije četiri mjeseca boravka u Energopetrolu sami su napustili pozicije. Impresionirala je odlučnost zaposlenih u Energopetrolu, te rezervnog sastava milicije, koji su svoj dio posla obavili herojski. Svo gorivo je kasnije preuzeo II Korpus i to je znatno pomoglo da se naše oružane snage uspješno nose sa nadmoćnijim neprijateljem. Bio je to jedini slučaj u BiH da su Savezne rezerve goriva ostale u posjedu naše Teritorijalne odbrane”.

Već aprila je formiran Krizni štab na sjednici Skupštine opštine Živinice i rezultat ovog organa je priprema i organizacija otpora na teritoriji općine Živinice, te koordinacija aktivnosti sa susjednim općinama i pregovori sa JNA:

“Pregovori sa JNA oko preuzimanja aerodroma Dubrave i vojnih objekata u Ljubačama bili su dugi i iscrpljujući. Natezanja i nadmudrivanja doživjela su vrhunac kada je Jugo-armija morala napustiti aerodrom u Dubravama. Trajalo je to danima, a oficire JNA nije napuštala arogancija ni kad su vidjeli kako su prošle njihove kolege u Tuzli 15.maja 1992.godine na Brčanskoj Malti. Nevjerovatno je s koliko su prijetili odmazdom avijacije nad civilnim stanovništvom. Na kraju, 18.maja, JNA je napustila Aerodrom, a mi smo uspjeli dobiti 102 puške, koje su nam kasnije poslužile u odbrani od agresije. Zato 18.maj obilježavamo kao Dan oslobođenja općine Živinice, kada je bivša JNA napustila područje općine Živinice”, naglasio je Jusić.

Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Samir Kamenjaković koji je istakao da danas u miru naša borba ne staje, da se današnje generacije trebaju boriti znanjem, jer po prvi puta je naša zemlja u rukama svojih ljudi i oni je trebaju sačuvati od svih nasrtaja.

Premijer Novalić je istakao zadovoljstvo što je u Živinicama, gradu koji se razvija velikom brzinom. Gradu u kojem je aerodrom bio značajan u ratu a tako je i u miru.

Nakon oficijelnih obraćanja uslijedila je dodjela nagrada i priznanja onima koji su dali doprinos u odbrani svog grada i države BiH.

Dodijeljene su Pismena pohvala:

1.Drago Jakić

2.Organizacija PŠ/PB Općine Živinice

3.Alija Arifi

4.Sead Mujagić

5.Zahid Siočić-posthumno

6.Šaban Begić

7.Ismet Aličić

Pismena zahvalnica:

1.Marko Babić

2.Zehrudin Šabanović

3.Mevludin Halilčević

4.Izet Mešić

5.Ekrem Hamzić-posthumno

6.Suljo Paprikić-posthumno

7.Imšir Mahmutbegović-posthumno

Novčana nagrada:

1.Marko Mišić

2.Alija Sinanović

3.Ramo Mušanović

4.Hariz Arslanović

5.Milivoje Milić

6.Mehmedalija Đulović

7.Azem Butković

8.Ahmet Sakić

9.Ibrahim Kozarević

10.Mehmed Halilović

U kulturno zabavnom dijelu manifestacije obilježavanja 18.maja Dana oslobođenja Općine Živinice nastupili su mališani Dječijeg obdaništa, učenici Prve i Druge OŠ, MSŠ Živinice te KUD Živinice.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje