Početna aktuelnosti Proizvodnja kadrova potrebnih tržištu rada, tema danas održanog sastanka kod gradonačelnika

Proizvodnja kadrova potrebnih tržištu rada, tema danas održanog sastanka kod gradonačelnika

329
0
Podijeli

Na danas održanom sastanku koji je upriličen kod gradonačelnika, otvorena je važna tema koja je uzrok i posljedica odlaska mladih iz naše zemlje.

Naime, govorilo se o obrazovanju kadra koji će zadovoljiti potrebe tržišta i načinima izvođenja praktične nastave te prekvalifikaciji potrebnih kadrova.

Kako bi dobili informaciju šta je potrebno poslodavcima kada je u pitanju upisna politika u srednje škole, gradonačelnik je danas održao sastanak s predstavnicima srednjih škola, Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda, Biroa za zapošljavanje te Udruženjem poslodavaca.

Na sastanku se govorilo o upisnoj politici, praktičnoj nastavi i prekvalifikaciji radne snage.

Iz nadležnog kantonalnog ministarstva kažu da je grad Živinice prvi u kantonu koje je okupio sve zainteresirane strane i  pokrenuo priču o obrazovanju kadrova koji su potrebni našim poslodavcima, kako bi buduće generacije svoju egzistenciju ostvarivale u našoj lokalnoj zajednici.
Već u decembru će se održati novi sastanak s Udruženjem poslodavaca na kojem poslodavci iznijeti zahtjeve za određenom radnom snagom i tada će se pristupiti mehanizmima koji će omogućiti da se u škole uvedu struke koje su potrebne našem tržištu.
Kada se zatvori krug koji treba da zadovolji potrebe tržišta trebalo bi da svi u ovom sistemu budu zadovoljni.
Radnik da bude zadovoljan uslovima rada i ponuđenom platom, a poslodavac radnikom koji će dati maksimu da ispoštuje zadate ciljeve.

(Više u info-bloku)

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje