Početna aktuelnosti Proizvodnja kornišona: Porodica Selimović

Proizvodnja kornišona: Porodica Selimović

991
0
Podijeli

Još od Luteranskog saveza porodica Mustafe Selimovića iz MZ Svojat bavi se proizvodnjom krastavca kornišona. Ove godine u toku je njihova 12. sezona uzgoja ove poljoprivredne kulture.

Mustafa Selimović zvani penzioner, u penziju je otišao kao uposlenik RMU Đurđevik PK Višća,penzionerske dane kako kaže ne provodi uzalud, zajedno sa snahama obrađuje parcelu od pola dunuma u blizini kuće i ističe da mu ništa ne pada teško.

Svih ovih godina imali su dobre prinose, što bez obzira na vremenske uslove očekuju i ove godine.

S obzirom da iz godine u godinu pjedini poljoprivredni proizvođači odustaju od proizvodnje krastavca kornišona Selimovići su odlučni da nastave sada već ustaljenu tradiciju i prenose je na buduće generacije. Na pola dunuma Selimovići svake godine zarade do 3 hiljade KM i itekako su zadovoljni rezultatima.

Mustafa je isključiv u jednom da odustajanje nikada ne može biti dobra opcija i da niko ko radi ne može biti na gubitnu.

primjer Selimovića jedan je od onih po kojem je naša Općina prepoznatljiva u BiH kao najveći proizvođač krastavca kornišona. Samo na području Svojata oko 300 individualnih poljoprivrednih proizvođača uzgaja krastavac kornišon ekstra kvalitete, što će činiti i u narednim godinama.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje