Početna aktuelnosti Proizvodnja maline: Suad Šišić ubire prve plodove svoga rada

Proizvodnja maline: Suad Šišić ubire prve plodove svoga rada

837
0
Podijeli

Sve više porodica sa područja općine Živinice odlučuje se za uzgoj malina.

Male porodične plantaže odličan su izvor dodatnih prihoda, posebno u vremenu kad je do zaposlenja teško doći.

Na svom imanju, u Mjesnoj zajednici Šišići, porodica Suada Šišića zasadila je dunum maline i već ove godine ubiru prve plodove svog rada.

Naime, općina Živinice sufinansirala je projekat nevladine organizacije Muslim Aid Bosna i Hercegovina, čija ukupna vrijednost iznosi 55.182,00 KM, što uključuje 1.200 sadnica maline i kompletan sistem za navodnjavanje. U ovom projektu prošlo je 30 porodica a jedna od njih je porodica Šišić.

S obzirom da je sezona na početku Suad Šišić kaže da je zadovoljan dosadašnjim prinosom i kvalitetom proizvoda, ali ističe da nije zadovoljan sistemom otkupa koji treba da počne tek ovog vikenda, iako su plodovi maline bili zreli za berbu i ranije.

No bez obzira na to, Šišići zbog kvaliteta svog proizoda isti plasiraju bez problema i kako kažu,bitno je imati jaku volju i uložiti dosta truda, to je ključ uspjeha u svakom poslu.

Suad je penzionisani vojnik koji sa još tri člana porodice bez problema obavlja sve poslove oko malinjaka, a o proširenju proizvodnje će razmišljati ukoliko se bolje uveže sistem otkupa i ustabili cijena proivoda, istakao je na kraju.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje