Početna aktuelnosti Promocija knjige “Prošaptali amberi”

Promocija knjige “Prošaptali amberi”

668
0
Podijeli

Naša mlada pjesnikinja Belma Džinić Akčar promovisala je svoj prvjenac „Prošaptali amberi“ u BKC Živinice.

Belma je svoje radove objavljivala u časopisima, a njen prvijenac zbirka pjesama „Prošaptali amberi“ je završena još 2012. Godine.

U Belminim pjesmama imali su priliku uživati ljubitelji pisane riječi zahvaljujući organizatorima JU BKC-Gradska biblioteka Živinice.

Pjesme su bazirane s jedinstvenom tematikom: ljubavi, sjećanja, čežnje, vjere i univerzalne ljepote. U isti mah njeguju trenutke današnjice i vraćaju u djetinjstvo.

Belma voli fotografiju i instrumentalnu muziku, živi u Istanbulu, tiho i boemski onako kako pjesnici žive,a li kako kaže ljubav prema domovini nikada ne prestaje.

Recenzent knjige „Prošaptali amberi“ dramski pisac Zlatko Jugović pun je hvala za pjesnikinju Belmu, a iz njegove recenzije izdvajamo:

„Njen pjev je interesantan prema načinima unutarnje poetske artikulacije koji između ostalog uvjetuje ukupan dojam pjesničkog izričaja.Belmin kaleidoskop pjesničke razasutosti u stalnim je varijacijama sanja, zbilja i trajanja“.

Jer na ćutanje što ih okružuje i muči-pjesnici su vječno treptanje u svijetu.

Kod Belme i ne samo nje, pjesma se desi ko zna od kuda i na koji način.

Ona jeste akumulacija svega onoga što jedno biće sažima u sebi, ona zrcali u svijest o razumijevanju onoga što se nataložilo u duši i duhu pjesnika, pa tako i pjesnički mozaik Belminih poetskih kaza”, piše Jugović.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje