Početna aktuelnosti Prosjačenje

Prosjačenje

153
0
Podijeli

Fenomen prosjačenja sve je više zastupljen i na području našeg Grada naročito tokom ljetnih mjeseci.

Prema podacima UNICEF-a, približno 150 miliona djece širom svijeta uključeno je u dječji rad.

Djeca se na našem prostoru najčešće tjeraju na prosjačenje, skupljanje sekundarnih sirovina, te nedozvoljene kriminalne radnje.

Pojava prosjačenja, skitnje i radne eksploatacije na području Tuzlanskog kantona, ali i čitave BIH predstavlja veliki i društveni problem i kao takav zahtjeva maksimalnu uključenost svih vladinih i nevladinih institucija i organizacija.

S obzirom na podatke o stanju i obilježima pojave prosjačenja, može se zaključiti da su najčešće žrtve djeca različite životne dobi, dok su najčešći kreatori i organizatori eksploatacije odrasla lica.

Toko cijele godine u Živinicama postoji grupacija ljudi koja se stalno pojavljuje na ulicama i prosjači kažu u Centru za socijalni rad.

Kada je u pitanju prevencija i sprečavanje prosjačena poduzimaju se mjere koje imaju za cilj da se takva lica slone sa ulica.

Na području grada Živinice prema podatcima Centra za Socijalni rad u stalnom krugu prosjačenja je uglavnom 10-15 porodica, te šest osoba starije životne dobi koje sa sobom nemaju djecu.

Mjere koje se poduzimaju nadležne institucije teško daju rezultate na terenu, jer se osobe uglavnom ponovo vraćaju prosjačenju.

Gradski bulevar, najprometnije saobraćajnice i parkovi, trgovinski centri lokacije su na području Grada Živivnice na kojima se najčešće zatiču osobe koje se bave prosjačenjem.

Sa prvim toplijim danima broj takvih osoba na ulicama se vidno povećava, nažalost svjedoci smo da su to uglavnom djeca i osobe starije životne dobi.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje