Početna aktuelnosti Protesti na pružnom prelazu Bašigovci

Protesti na pružnom prelazu Bašigovci

328
0
Podijeli

Česte saobraćajne nesreće koje se dešavaju na pružnom prelazu u Bašigovcima i nedavni smrtni ishod gdje je poginuo traktorista Ramzudin Podgorčević u sudaru s vozom, razlog su okupljanja građana i mirnih protesta koji su održani danas.

Građani sedam mjesnih zajednica Bašigovci, Lukavica Donja, Lukavica Gornja, Svojat, Zelenika, Gračanica, Tupković  danas su kako su i najavili održali mirne proteste na pružnom prelazu Bašigovci.

Na ovom pružnom prelazu evidentan je veliki broj nesreća i sa smrtnim ishodom. Građani su odlučili da poduzmu sve potrebne mjere kako bi spriječili gubljenje života kao što je to bio posljednji slučaj  koji se dogodio prije nekoliko dana, gdje je jedna osoba izgubila život. Nepostojanje rampe, i zvučnih upozorenja na ovom pružnom prijelazu  prilikom prelaska vozila preko pruge svaki dan dovodi u opasnost preko 20.000 građana koji žive na ovom području.

Svi okupljeni danas su bili saglasni u jednom da neće dozvoliti da još neko izgubi život na ovom pružnom prelazu pa da se onda poduzimaju mjere zaštite. Iznijeli su svoje zahtjeve koje su uputili svim nadležnim institucijama.

Protestima su prisustvovali gradonačelnik Samir Kamenjaković koji je građanima pružio podršku i iskazao spremnost da poduzme sve što je u nadležnosti Grada kako bi se spriječile nesreće na ovom području.

Prisutan je bio i predstavnik Željeznica FBiH Nedim Šabić inženjer za donji stroj područje infrastrukture  Tuzla koji je rekao da će sutra biti organizovan sastanak sa generalnim direktorom Željeznica u Sarajevu kojem će prisustvovati predstavnici građana ovog kraja i gradonačelnik, kako bi se iznašlo riješenje za ovaj pružni prijelaz.Gradonačelnik Kamenjaković je i ranije tačnije u martu slao dopis željeznicama gdje je tražio da se adekvatno osiguraju pružni prelazi u Bašigovcima i kod Binga u Ciljugama.

Ono što su građani danas istakli jeste da odmah traže-koliko sutra da se na ovom pružnom prelazu obezbjedi osoba od strane željeznica koja će prilikom prolaska voza zaustavljati saobraćaj da se na taj način osigura bezbjedan prelazak učesnika u saobraćaju i to sve dok se adekvatno je obezbjedi ovaj pružni prelaz.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje