Početna aktuelnosti Protokol obilježavanja 28.godišnjice pogibije heroja Nesiba Malkića i dijela komande 210.osl.br.

Protokol obilježavanja 28.godišnjice pogibije heroja Nesiba Malkića i dijela komande 210.osl.br.

322
0
Podijeli

25.oktobra ove godine navršiće se 28.godina od pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande 210.oslobodilačke brigade.

Komisija za obilježavanje  značajnih datuma i jubileja GV Živinice već je pripremila protokol i Program za obilježavanje godišnjice.

25.oktobra 1993. godine, od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj Visoravni u Općini Ilijaš,poginuli su komandant 210.viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić i njegovih saborci Seada Paravlić, Nevresa Šišić, Nermin Forčakovića i Fikreta Andelića.

Svake godine kroz prigodan program grad Živinice podsjeti na lik i djelo heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

Tako će biti i ove godine ..

Učenici osnovnih i srednjih škola Živinice   od 05. do 10 oktobra 2021. godine imaju priliku da napišu literarne radove na temu : Heroj oslobodilačkog rata Nesib Malkić.

13.oktobra od 9:30 h do 12:30 h u Sali GV Živinice planirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

20.oktobra od 10h do 16 h biće upriličen obilazak porodica Nesiba Malkića i dijela komande 210.osl.br.

U svim džamija na području MIZ Živinice  22.oktobra od 12:15h  do 13h biće proučen Jasin i Tevhid za heroja Nesiba Malkića i poginule na Nišićkoj Visoravni i sve šehide BiH,a 23.i 24.oktobra održat će  se i čast historije na temu heroja Nseiba Malkjića.

Također, 24.oktobra  od 10:15 h do 12h obiće se mezarluci , proučite Jasin i položiti cvijeće Nesibu Malkiću, Nevresu Šišiću, Nerminu Forčakoviću , Fikretu Andeliću, Seadu Palavriću i Husejnu Jusiću.

Na sami dan obilježavanja 28.godišnjice 25.oktobra 2021.godine planiran je odlazak na Nišićku visoravan  u 08:45 minuta ispred Gradske uprave.

Isti dan u 14:45 minuta gradonačelnik Živinica i predsjedavajući GV Živinice upriličit će prijem za porodice poginulih i ranjenih na Nišićkoj Visoravni .

Također taj dan, u 15:30 minuta  biće upriličeno polaganje cvijeće  na Centralno spomen obilježje i bisti heroja oslobodilačkog rata.

Od 16 do 17 sati održat će se Svečana Akademija u BKC Živinice , a izložbu eksponata iz odbrambeno oslobodilačkog rata  svi zainteresirani imaće priliku pogledati u Plavoj Sali BKC Živinice na temu ˝ Domovina u srcu˝.

Svoj doprinos u obilježavanju navedenih aktivnosti uzet će , gradska uprava, 2.Pješadisjki Rendžerski puk OS BiH , direktori osnovnih i srednjih škola , Ministartvo za boračka pitanja  Vlade TK, CK grada Živinice , MIZ Živinice, Televizija Živinice i BKC Živinice.

Nosioc aktivnosti je Udruženje dobitnika najvećih ratnih  priznanja grada Živinice.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje