Početna Zivinice danas Provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi

643
0
Podijeli

U organizaciji Udruženja „Izvor Selsebil“ te „Proaktiva“ Živinice, a u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju UKC-a Tuzla, danas je provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Veliki broj živiničana odazvao se današnjoj akciji, a navode kako im je na prvom mjestu motiv izrazito humane naravi.
Ovakve  akcije su zaista važan resurs kada je u pitanju kontinuirano snadbijevanje krvlju zdravstvenih ustanova u kojima se zbrinjava najveći broj pacijenata u našem kantonu.
Motivi za darivanje krvi su različiti. Raduje činjenica da je još uvijek na prvom mjestu motiv izrazito humane naravi. Krv je nezamjenljiv lijek povrijeđenima, oboljelim od hematoloških i onkoloških oboljenja, oboljelim kojima je potrebna hirurška intervencija i slično. Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije.
Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca krvi koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji. Dobar odziv živiničana potvrda je uspiješnosti akcije pod nazivom „Darujmo tečnost koja život znači“.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje