Početna aktuelnosti Prvu dozu AstraZeneca primilo 70 ljekara i zdravstvenih radnika JZU DZ Živinice

Prvu dozu AstraZeneca primilo 70 ljekara i zdravstvenih radnika JZU DZ Živinice

213
0
Podijeli

15 marta odnsosno početkom prošle sedmice započeo je proces vakcinacije zdravstvenih radnika JZU Dom zdrvalja Živinice. U ovu medicinsku ustanovu pristiglo je 80 vakcina AstraZeneca koje su donacija predsjednika Srbije za našu državu.Kako je samo 80 doza ove vakcine pristiglo u naš dom zdravlja selekcijom je odabrano koji su radnici primarni da prime prvu dozu vakcine.

U toku prošle sedmice tako je već 70 radnika primilo prvu dozu vakcine dok če njih 10 svoju dozu primiti u toku ove sedmice.

Dakle radnici JZU Doma zdravlje Živinice primit će svih 80 vakcinaodnsosno prvih doza Astra Zeneca iako je

Odbor za koordinaciju provođenja Plana vakcinisanja protiv COVID-19 stopirao je vakcinaciju AstraZeneca vakcinama u Federaciji BiH (FBiH).

Ovo je odlučeno nakon prijave neželjenih reakcija poslije vakcinisanja AstraZeneca vakcinama u Austriji, Italiji, Njemačkoj i Danskoj, zbog čega su ove zemlje privremeno obustavile vakcinisanje AstraZeneca vakcinama. ZZJZ FBiH navodi da u Federaciji do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primljene AstraZeneca vakcine, te da je ova vakcina ispitana na više od 30.000 ljudi. I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala države da ne prekidaju imunizaciju vakcinom kompanije AstraZeneca navodeći da nema dokaza o povezanosti vakcine i krvnih ugrušaka.

Dr Jagodić navodi da ni  kod vakcinisanih ljekara nije bilo neželjenih reakcija poslijevakcinisanja te da će i preostalih 10 doza u toku ove sedmice primiti još 10 zdravstvenih radnika ove ustanove.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

Dr Jagodić ističe da se shodno tome pripremaju i u ovoj zdravstvenoj ustanovi te da građani koji su starosne  dobi preko 60 godina još uvijek mogu da se prijave u svoj  porodični tim medicinine ili na broj telefona u higijensko epidemiološke službe kako bi se prijavili za proces vakcinacije.

Sabina Kavgić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje