Početna aktuelnosti Psi lutalice na ulicama grada Živinice ponovo ugrožavaju bezbijednost građana

Psi lutalice na ulicama grada Živinice ponovo ugrožavaju bezbijednost građana

770
0
Podijeli

Psi lutalice na ulicama grada Živinice su svakdonevnica već duži vremesnki period.Štaviše ,da se primjetiti da je svakodnevno sve više ovih životinja koji lutaju ulicama našeg grada.Svake godine građani imaju problem sa istima u smislu da nije rijtkost da takav pas napade odraslog čovjeka no najugroženija su ipak maloljetna djeca.

Proteklih nekoliko dana građani se žale da se psi lutalice nalaze u blizini osnovnih škola što dodatno plaši roditelje djece koja pohađaju ove ustanove.No činjenica je da isti ne biraju ni mjesto ni vrijeme kada napadaju.Problem je svake godine isti ,a konkretnog rješenja nema obzirom da u našem gradu ne postoji azil za nezbrinute pse. Veterinarska  stanici Živinice  zaduženi  su za stručne poslove. Rade na prihvatu pasa koji se dovedu u prostorije stanice i azila, na cjepljenju, evidentiranju, mikročipovanju, operacijama i liječenju. Pored toga rade i na udomljavanju pasa u Bosni i Hercegovini ali i inostranstvu. Za rješavanje ovog problema, kažu da je neophodno kažnjavati prekršioce Odluka o komunalnom preduzeću. “Krucijalni problem za nastanak novih pasa lutalica, dovođenje iz drugih gradova, nedostatak mjera kažnjavanja u lancu onih koji prekrše odluke o komunalnom redu i mi se stalno ponavljamo a opasnost po građane je velika,kazali su nadležni iz gradske uprave

 

Ukoliko imate ovaj problem odnosno slučaj da vas je ugrizao pas koji se vodi kao pas lutalica postoji vid kako se može reagovati,a to je da se sa potrebnom dokumentacijom obratite nadležnim u gradskoj upravi odnsosno pravobraniocu grada Živinice te da na osnovu zahtjeva tražite materijalnu odštetu od grada Živinice .

Problem će zaisgurno ostati i dalje sve dok se ne nadje rješenje za ove pse odnosno dok se ne napravi azil za iste.Zakon postoji ali koliko su građani zadovoljni ponuđenim rješenjima veliko je pitanje.Veliko je pitanje i kako prevazići traumu i posljedice koje ovakav vid traume predstavlja ljudima.

Sabina Kavgić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje