Početna aktuelnosti Rad “Prečistača otpadnih voda” Živinice

Rad “Prečistača otpadnih voda” Živinice

41
0
Podijeli

Prije sedam  godina svečano je pušten u rad dvije godine građen uređaj za biološki tretman otpadnih voda u Živinicama, čija je osnovna svrha zaštita okoliša i poboljšanje kvalitete života stanovništva.

Važnost jezera Modrac, kao resursa pitke vode, razlog je što je projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavnog kanalizacionog kolektora za otpadne vode iz domaćinstava i industrijskih pogona Živinice, kao prvog uzvodnog zagađivača jezera, bio ekološki prioritet nultog značaja. Što za rezultat ima sprečavanje  ulijevanja komunalnih i industrijsko-tehnoloških voda i ekološka degradacija akumulacije Modrac, i predstavlja značajan doprinos da jezero Modrac postane istinski resurs pitke vode.

Tragom žalbi građana naselja Strašanj da se u u okolini kolektora širi nesnosan smrad danas smo posjetili postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i pitali da li na istom postoje određeni kvarovi i problemi u radu.

„ U periodu od 24.Aprila do 10.Juna imali smo najkopleksiniji kvar do sad, dva aeraciona bazena došlo je do kvara oba uređaja koji su neophodni za funkcionisanje tog sistema. Mi za sve kvarove i sve probleme obavijestimo agenciju Sava, Federalno ministarstvo i od njih dobijamo odobrenje i upute šta dalje da radimo. U ovom slučaju smo dobili odobrenje da nastavimo tako da radimo, jer će nakon popravka trebati mjesec do dva da se sistem vrati u normalu. Već je prošlo mjesec dana kako je ovo sve pušteno u rad, međutim, sistem je kompleksan, mikroorganizmi koji vrše prečišćavanje otpadnih voda su vrlo osjetljivi i dok se svi uslovi njima ne obezbjede oni neće jednostavno da vrše svoju funkciju.

Mi očekujemo u narednih 7 do 10 dana u slučaju da ne bude nekih novih problema da će se sistem vratiti u normalu. Postoji mogućnost i velika je vjerovatnoća da u slučaju promjene atmosferskog pritiska dolazi jednim dijelom i smrad sa kolektora, mi smo ovdje od 0-24h pokriveni nadzorom, prvenstveno je nama problem pa tek onda svim građanima, ali evo mi svi radimo sve što je u našoj mogućnosti da riješavamo te probleme”, kazala je između ostalog Lejla Alagić-tehnolog na postrojenju.

Alagić ističe da se na postrojenju isključivo korste hemikalije najboljeg kvaliteta.

Postorjenje je izgrađeno za pokrivanje ekvivalenta 40 hiljada stanovnika. Biološki tretman je trenutno predviđen nza 25 hiljada domaćinstava, a prema posljednjim podatcima na kanalizacionu mrežu kolektora priključenoi je 15 hiljada domaćinstava.

Uposlenici koji rade na prečistaču otpadnih voda čine sve napore da bez obzira na kvrove posrojenje radi, jer ukoliko se desi da stane za sobom bi povuklo ogromne posljedice, kaže Alagić.

Izgradnja prečistača otpadnih voda koštala je oko 20 miliona KM njegovo održavanje nije ni malo jednostavno jer svaki uređaj koji se pokvari košta preko 100 hiljada KM.

Isti jeste od velike važnosti kako za grad Živinice tako i za kompletan kanton i sliv rijeke Save ali isto tako je važno da njegov rad ne otežava svakodnevnicu okolnih sanovnika.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje