Početna aktuelnosti Ramazan

Ramazan

1642
0
Podijeli

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana je, u ponedjeljak 6. maja, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, će biti klanjan u nedjelju.

Ramazanski post znaci sljedece:

  • “Sustegnuti se od unosenja hrane i tecnosti u organizam, pusenja, seksualnog uzivanja i ostalih tjelesnih prohtjevaod zore,prije izlaska sunca, pa do zalaska sunca”

Rekao je Uzviseni Allah:

“Jedite i pijte sve dok ne budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore ( to jest dok zora ne zabijeli), a zatim postite do noci” 

(El-Bekare – 187)

Post čovjeku višestruko koristi: pojačava mu bogobojaznost i zahvalnost Allahu, oplemenjuje dušu, jača volju, duh i razum, poništava grijehe, štiti od Vatre, ojačava strpljivost, čuva emanete (sluh, vid, jezik, spolni organ i dr.), čuva mentalno i fizičko zdravlje.

Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.

Osim posta, muslimani, također, klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur’ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.

Sol idarnost i samilost je, također, odlika ramazana, jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.

Ramazan (2019/1440) ima 30 dana, počinje 6. maja, a završava 4. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

“O vjernici, propisan vam je post kao sto je propisan onima prije  vas, da biste se grijeha klonili” (El-Bekare:183)

Merila Bedić-Čerkezović

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje