Početna aktuelnosti Realizacija FAO/GEF projekta na lokalitetu Rekultivacija- Gornja Višća

Realizacija FAO/GEF projekta na lokalitetu Rekultivacija- Gornja Višća

362
0
Podijeli

Općina Živinice, RMU Đurđevik i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta Sarajevo potpisali su Sporazum  o realizaciji projekta FAO/GEF projekata.

Spomenuti projekat kao dio globalnog projekta koji se implementira u 15 zemalja, ima za cilj da podrži lokalne zajednice u identifikaciji prioriteta i mjera u zaštiti zemljišta i revitalizaciji degradiranih površina. Kao prioritetno područje za implementaciju projektnih aktivnosti odabrane su općine Tuzlanskog kantona: Gradačac, Gračanica, Sapna, Živinice, Kalesija, Srebrenik, Banovići, Kladanj i Grad Tuzla, koje su suočene sa najvećim problemima degradacije i koje imaju izrađenu kartu upotrebne vrijednosti zemljišta što je ključna osnova za planiranje, održivo upravljanje zemljištem i širenje praksi održivog upravljanja zemljištem.

Danas je došlo do realizacije spomenutog projekta na lokalitetu Gornja Višća-Rekultivacija, gdje je postavljeno ogledno polje visokožbunaste borovnice sorte uke u saksijama na degradiranom zemljištu. Program uključuje 120 sadnica borovnice+ sistem za navodnjavanje+supstrat za borovnicu 6m2 po saksiji + saksije 65l.

RMU Đurđevik obezbjedio je prostor za ogledno polje 0.05h zemljišta i radnu snagu za implementaciju i održavanje te praćenje oglednog programa.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje