Početna aktuelnosti RMU Đurđevik: Problem u reviru Živčići

RMU Đurđevik: Problem u reviru Živčići

247
0
Podijeli

RMU Đurđevik u mjesecu aprilu bilježi porast proizvodnje uglja za 50 000t više nego što je planirano, što iznosi oko 600hiljada KM.

To je rezultat predanog rada uposlenika i uprave društva.

U rudniku kažu da su ovih dana naišli na određene probleme prilikom eksploatacije uglja u reviru Živčići ali je i taj problem pod kontrolom.

“Postojeće stanje u podzemnoj eksploataciji rudnika Đurđevik karakteriše se da to nije nova jama, to je praktično jama Đurđevik koja je u nekoj fazi zatvaranja ili odstupnog otkopavanja preostalih rezervi. Te rezerve su locirane u zaštitnom stubu glavih prostorija i u zaštitnom stubu sela Živčići tzv.revir Živčići. To je jedan dio ukupnog ležišta koje se karakteriše kao revir i mi smo prema postojećoj dokumentaciji  sada u toj fazi. Završna faza postojeće jame i neki drugi dijelovi ležišta će se otkopavati u drugim objektima i drugim jamama#, kaže Šefik Sarajlić tehnički direktor podzemne eksploatacije.

Jedan diop eksploatacionih rezervi su ispod naseljenog mjesta ili periferno prema naseljenom mjestu Živčići, pa se u skladu s tim radi i dokumentacija koja je neophodna kako bi se radovi izvodili sigurno kaže Sarajlić.

“Što se tiče događaja od 24.maja, došlo je do na perifernom dijelu između starog odlagališta odnosno taložnog bazena Živčići i neporemećenog dijela zemljišta do malog isticanja tog sitnog materijala koji je napravio krater na površini, veličine 18×17 na površini i u dubini 8m, tako da je to izazvalo strah u smislu nepoznavanja posljedica i budućeg nekog događaja”, ističe Sarajlić.

Ekipa rudnika je izašla na teren i pratili da li će doći do promjena, širenja ili dubljenja kratera, u narednih sedam dana nije došlo do promjena pa je krater saniran.

Te deformacije nisu uticale niti na objekte na površini ni na prostorije u jami, naglasio je Sarajlić.

(Više u prilogu dnevne informativne emisije Info blok 04.06.2020.godine)

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje