Početna Uncategorized Sinoć je sa zalaskom sunca nastupila 1443. hidžretska Nova...

Sinoć je sa zalaskom sunca nastupila 1443. hidžretska Nova godina

63
0
Podijeli

Sinoć je  sa zalaskom sunca nastupila  1443. hidžretska godina, a prvi dan Nove godine muslimanskog kalendara odnosno prvi muharrem pada na 9. august, saopćeno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda, a.s., iz Mekke u Medinu.

Datum kada počinje nova hidžretska godina određuje se raznim tehnikama – uključujući upotrebu naučnih i astronomskih proračuna, ili tako što se zvanično opaža mlađak. Metoda se razlikuje od države do države.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1442. hidžretske godine je 9. augusta 2020. godine, dok prema proračunima Centra za astronomiju, prvi dan nove godine u 2021. u većem dijelu svijeta past će u utorak, 10. augusta, .

U povodu nastupajuće Nove 1443. hidžretske godine, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svim muslimanima u našoj zemlji i svijetu uputio je najiskrenije čestitke,

“Molimo Uzvišenog Allaha da nam je učini berićetnom i plodonosnom, a da u naše međusobne odnose unese više topline, razumijevanja i ljubavi. Sretna Vam Nova 1443. hidžretska godina”, kazali su iz Rijaseta Islamske zajednice.

Običaji koji se vežu za ovaj praznik jesu pravljenje halve, kao i kupovina sedam osnovnih namirnica “radi berićeta i nafake”, a one su najčešće brašno, so, ulje, šećer i riža.

Svim vjernicima Islamske vjeroispovijesti širom svijeta a posebno građanima Bosne i Hercegovine i grada Živinice upučujemo čestitke i sretnu i beričetnu novu 1443 hidžretsku novu godinu.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje