Početna Uncategorized Šljemenska dova u džamiji u Podgajevima

Šljemenska dova u džamiji u Podgajevima

157
0
Podijeli

Izgradnja džamije ili mesdžida, u vjerskom smislu, predstavlja vrijednu potvrdu čovjekovog uvjerenja u milost i nagradu Uzvišenog Allaha i brige za susret sa Njim na Danu polaganja računa za ovozemaljsko bivstvovanje i djelovanje. Ona predstavlja nadgradnju na temeljne stubove islama koje je bosanskomuslimanska tradicija uobičajila nazivati islamskim šartima.

U danima vikenda  u naseljenom mjestu Podgajevi upriličeno je pokrivanje nove džamije .Mještani ovog podneblja po prvi put dobijaju vjerski objekat za vjernike islamske vjeroispovisti stoga ne čudi velika radost , ali i velike donacije koje su pomogle da se za nepunih 8 mjeseci džamija pokrije.

Oduvijek su mještani Podgajeva bili primorani da vjerske obrede obavljaju u drugim obližnjim džematima .Sada po prvi puta imaju svoju džamiju .

Velika susretljivost i želja kako mještana tako i građana širom Bosne i hercegovine i dijaspore doprinijeli su da tzv” Podgajevska ljepotica” kako je od milja zovu mještani  dobije svoj izgled koji u potpunosti opravdava naziv .

Veiki broj mješana i građana želio je jučer učestvovati u ovom hajru,a  Poslanik, s.a.v.s. ukazuje na to da će Uzvišeni Allah podići u džennetu kuću čovjeku koji sagradi džamiju, makar toliko malenu koliko je čapljino gnijezdo. Time, zapravo, Poslanik ukazuje na to da se veličina djela mjeri prema namjeri, tako da onaj ko učestvuje u izgradnji džamije makar sa jednom ciglom, iskreno u ime Uzvišenog Allaha i zarad Njegovog zadovoljstva, može se nadati izuzetnoj nagradi na Budućem svijetu.

Sabina Kavgić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje