Početna aktuelnosti „Šta se bijeli u gori zelenoj?“ u četvrtak na repertoaru JU BKC...

„Šta se bijeli u gori zelenoj?“ u četvrtak na repertoaru JU BKC Živinice.

962
0
Podijeli

U nastavku teatarske revije „Četvrtkom u pozorište“ u četvrtak će na Velikoj sceni BKC-a, biti odigrana dokumentarno-igrana drama „Šta se bijeli u gori zelenoj“. Predstava će biti odigrana, kamerno, s početkom u 19:30 sati, a broj gledalaca biće ograničen na 60.

Dokumentarno igrana predstava „Šta se bijeli u gori zelenoj?“ je duo drama koja je rađena po motivima Hasanaginice. Nastala je u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA.
Sadika Kahrimanović, Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo našeg društva nego civilizacije uopšte. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka-redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.
U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić , vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović. Izvršni producent na predstavi je Ermin Avdić, takođe zadužen za ton i svjetlo.
Predstava „Šta se bijeli u gori zelenoj?“ rađena je po motivima djela sledećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić – a dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović.

Cijena ulaznice je 5 KM, a sve informacije i rezervacije na broj: 035/773-908 ili na Fb stranici JU BKC Živinice.

BKC Živinice

/Samka A./

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje