Početna aktuelnosti Suhe krošnje potencijalna opasnost za posjetioce parka

Suhe krošnje potencijalna opasnost za posjetioce parka

228
0
Podijeli

Gradsko vijeće i Gradska uprava Živinice, u protekle dvije godine, uložili su napore i finansijska sredstva da se generalno uredi park kod bivšeg hotela “Konjuh”.

Park je oživljen i nakon rekonstrukcije sve je posjećeniji.

U njemu, trenutke dokolice i odmora, vrlo rado provode i troše Živiničanke i Živiničani, oni koji su još bebe do onih koji su u poznim godinama.

Postoji i nekoliko kutaka u parku koji su osmišljeni za razne sportske aktivnosti, kao što su košarka i gimnastika, a tu je i nekoliko standardnih sprava (tobogani, ljuljaške i sl.) za tjelesnu aktivnost i zabavu najmlađih.

Stariji i oni koji su umorni od tjelesnih aktivnosti imaju lijepo raspoređene klupe za odmor i ležerne razgovore u ugodnom ambijentu.

Međutim, ono što bi moglo učiniti boravak u ovom parku neugodnim, pa donekle i opasnim, jesu suhe krošnje i grane višestoljetnih hrastova koji su, na žalost, u veoma lošem stanju i njihov životni vijek je na samom kraju.

Sručnjaci koji su osmislili izgled parka predvidjeli su tu sasvim izvjesnu mogućnost pa su zasađene mladice raznih vrsta drveća koje rastu egzistiraju u živiničkom podneblju.

Stari hrastovi su neki od simbola i suvenira urbanog područja grada Živinice i treba sve poduzeti da se njihov vijek produži ali treba i zaštiti ljude koji koriste blagodati njihove hladovine u toplijim danima.

Bilo bi potrebno sve suhe grane iz krošnji ukloniti i sada je pravi trenutak za to.

Vrijeme, iako zimsko, dozvoljava takvu vrstu radova i prilika je  da se parkovska vegetacija pripremi za proljeće koje nam, i kalendarski, uskoro dolazi.

Time bi se boravak u parku, osim ugodnijim, učinio prilično sigurnijim za sve posjetioce i prolaznike.

Jasminko Razić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje