Početna aktuelnosti Svečanom akademijom obilježen Svjetski dan Roma

Svečanom akademijom obilježen Svjetski dan Roma

306
0
Podijeli

Svečanom akademijom u sali Općinskog vijeća Živinice jučer je obilježen Svjetski dan Roma.

Pripremljen je kulturno zabavni program, podijeljene zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima, a svemu tome je prethodilo polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje.

Po prvi puta u Općini Živinice na ovakav način obilježen je Svjetski dan Roma. Organizatori su OV , Općina Živinice, Romska udruženja „Rom“ i „Romano Drom“ uz saradnju sa Drugom  OŠ Živinice.

„Cilj obilježavanja današnjeg dana je da ukažemo na značaj ove populacije, koja je veoma brojna u našoj općini, kao i da se pošaljemo poruku da su Romi ravnopravni članovi naše lokalne zajednice“, rekao je Nail Jusić, predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice.

Predsjedavajući i načelnik Općine Živiniceovom prilikom  uputili su čestitke svima koji obilježavaju Svjetski dan Roma.

Predstavnici romskih organizacija koje djeluju 20.godina na našim prostorima kažu da su izuzetno sretni da se konačno daje značaj romskim praznicima , što im itekako šalje poruku da su ravnopravni članovi zajednice. Puno se radi na obrazovanju romske djece kao i na zapošljavanju ove populacije istakli su: Muradif Biberović- predsjednik udruženja „Romano Drom“ i  Samed Osmanović -predsjednik udruženja „Rom“ Živinice.

Nakon oficijelnog diela programa za prisutne je pripremljen koktel i  zakuska.

Sa današnje svečanostu upućena je poruka da će se ova lijepa tradicija nastaviti i u budućnosti.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje