Početna aktuelnosti Svjetski dan osteoporoze – 20. oktobar

Svjetski dan osteoporoze – 20. oktobar

284
0
Podijeli

Osteoporoza je najučestalija metabolička bolest koja zahvaća kosti.

Očituje se smanjenom gustoćom koštanog tkiva, promjenama mikroskopske građe koštanih gredica te povećanom sklonošću prijeloma.

Osteoporoza se najčešće javlja kod žena u menopauzi, budući da je njezin razvoj usko vezan uz smanjeno izlučivanje spolnih hormona.

Postoji mnogo faktora koji utiču na razvoj osteoporoze, a osim smanjenog izlučivanja spolnih hormona, u tu listu ubraja se i nedovoljan unos vitamina D i kalcija, nedovoljno kretanje, pušenje, neki lijekovi te genetika.

Osteoporoza nosi visoki rizik od loma kralježnice, dok je prijelom kuka zbog svojih komplikacija značajan uzrok smrti pogođenih osoba.

Osteoporozu možemo dijagnosticirati denzitometrijom i pretragama krvi, a uprkos mnogobrojnim danas dostupnim načinima liječenja, najvažnija je njena prevencija u vidu hormonskog nadomjesnog liječenja nakon menopauze, prestanka pušenja, pravilne prehrane i redovne tjelovježbe.

Kosti su organ kojemu treba posvećivati što više pažnje, jer je zdravstveno stanje naših kostiju direktan odraz naše brige o svojem tijelu.

Odvikavanjem od pušenja, uključivanjem tjelovježbe u svoj svakodnevni život te pravilnom prehranom možemo svoje kosti očuvati zdravima još mnogo vremena.

Redovna konzumacija alkohola više od dvije čaše dnevno može povećati rizik od osteoporoze i oslabiti sposobnost kostiju da apsorbiraju kalcij. Na sličan način i duhan slabi kosti.

Osigurajte u svojoj prehrani dovoljno vitamina D i kalcija. Jedite što više badema, špinata, lososa, sardine, jaja, mlijeka i jogurt.

Vježbanjem stavljate tijelo pod umjereni pritisak, što rezultira u formiranju kostiju i čini ih jačima. Vježba pomaže povećati i održavati gustoću kostiju.

Suplementi su dobar izbor za one koji ne vole namirnice bogate kalcijem, na primjer mlijeko.

Također mogu postojati i brojni drugi razlozi za slabe kosti te u tim slučajevima dodaci prehrani mogu pomoći.

Međutim, nemojte ih uzimati na svoju ruku.

Prvo se konsultujte s liječnikom.

Za zdrave kosti vrlo je važno održavati i normalnu kilažu.

Tako pothranjeni imaju veći rizik od slabih kosti i fraktura, dok ljudi s prekomjernom težinom stavljaju prevelik pritisak na svoje kosti i zglobove.

Slana hrana uzrokuje pretjerano izlučivanje kalcija putem bubrega. Pokušajte smanjiti unos soli u svom svakodnevnom životu. Različito bilje i začini mogu se koristiti kao alternativa.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje