Početna aktuelnosti Svjetski dan socijalne pravde

Svjetski dan socijalne pravde

336
0
Podijeli

Svjetski dan socijalne pravde (World Day of Social Justice) obilježava se 20. februara nakon jednoglasnog odobrenja 192 članice Ujedinjenih naroda donesenog na Generalnoj skupštini u novembru 2007.

Skupština UN-a prepoznala je “potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednaka mogućnost i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene.”

I Međunarodna organizacija rada (MOR) u junu 2008. godine u Ženevi usvojila je Deklaraciju MOR-a o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju. Deklaracija stavlja punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad u središte gospodarskih i socijalnih prilika te afirmira četiri strateška cilja MOR-a:
– promoviranje zaposlenosti stvaranjem održivog institucionalnog i gospodarskog okružja,
– razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite,
– promoviranje socijalnog dijaloga i tripartizma,
– poštivanje temeljnih načela i prava na rad.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde je preuzimanje odgovornosti za ostvarenje “društva za sve”, kako je zabilježeno u rezoluciji kojom se uspostavlja Svjetski dan socijalne pravde. Plan aktivnosti za promociju socijalne pravde treba se ostvarivati na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Također, treba promicati jednakosti u plaćama, dostupnosti sredstava i iste mogućnosti između osobe i osobe, muškarca i žene.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje