Početna aktuelnosti Težak život porodice Mazić iz Gornje Višće

Težak život porodice Mazić iz Gornje Višće

370
0
Podijeli

U naseljenom mjestu Odorovići MZ Gornja Višća živi četveročlana porodica Mazić. Oni preživljavaju svaki dan onako kako najbolje umiju i znaju. Bez ikakvih primanja žive od onog što im daju komšije.

Mevludinu Maziću je prije dvije godine dijagnostikovan tumor na glavi koji je operisao. Do tada se Mevludin borio da svojoj porodici obezbjedi sve neophodno za život, na radnom mjestu je pao u nesvijet i tada saznao da ima tešku bolest. Danas više nije u mogućnosti svojoj porodici zaraditi ni za osnovne potrepštine.

Mevludin je demobilisani borac, kako kaže tri puta je ranjen u ratu ali nikad nije pokrenuo ostvarivanje prava na invalidninu, imao je tri moždana udara i danas se teško kreće. Još teže mu pada činjenica da više nije u mogućnosti svojoj djeci da zaradi za hranu.

Sva težina života pala je na pleća njegove supruge Zirajete koja brine o dvoje djece sinu i kćerki, kćerka je završila samo dva razreda trgovačke škole i roditelji je dalje nisu mogli školovati dok sin ide u MSŠ Živinice smijer tapetar.

Zirajeta ide na dnevnicu kada je neko zovne i obrađuje vlastiti vrt. Njeno lice i njene ruke pokazuju svu težinu života ove majke.

Vrlo je teško u današnjem vremenu izaći javno i reći da ti je potrebna hrana za život koju sam ne možeš obezbjediti a da se ne spominju drugi troškovi života. Maziće je muka natjerala da to javno kažu i potraže pomoć dobrih ljudi.

Mevludin svake sedmice mora otići na terapije u Tuzlu za šta mu je potreban novac za prijevoz, kad ima on i ode a kad nema preskoči terapiju koja je vrlo bitna u njegovom oporavku jer kako nam reče tumor se ponovo vratio.Onoga trenutka kad kročite u kuću Mazić Mrevludina i njegove porodice ne trebaju vam dodatne riječi za pojašnjavanje njihove situacije, preživljavaju dan za danom očekujući pomoć od dobrih ljudi.

Maziće možete pronaći u Odorovićima ili kontaktirati na broj telefona 062/ 269-589.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje