Početna aktuelnosti Tim mladih Go CK Živinice obilježio Svjetski dan prve pomoći

Tim mladih Go CK Živinice obilježio Svjetski dan prve pomoći

203
0
Podijeli

Svjetski dan prve pomoći se tradicionalno obilježava svake druge subote u mjesecu septembru. Obilježavanje dana posvećenog prvoj pomoći izuzetna je prilika za ukazivanje, da je prva pomoć humani čin koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice. Ove godine se Svjetski dan prve pomoći obilježen je  pod sloganom „Svuda za svakoga“.

Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, društva Crvenog križa širom svijeta organiziraju  niz aktivnosti, kojima je cilj privući pažnju javnosti i ukazati na važnost pravodobno i na pravilan način pružene prve pomoći.

Tim mladih CK Živinice obilježio Svjetski dan prve pomoći, što podrazumjeva spremnost za spašavanje života uz puno poštovanje različitosti i bez diskriminacije.

Na taj dan želja je skrenuti pažnju na marginalizirane osobe kojima je sada ili nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći.

Tim mladih CK Živinice je u povodu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći na Gradskom bulevaru “Nesib Malkić” našim građanima prezentovao tehnike pružanja prve pomoći.Među onima koji su pristupili ovoj neobičnoj edukaciji našlo se i naših mlađih sugrađana,koji su pokazali zanimanje za pružanje prve pomoći.

Znanje prve pomoći spašava ljudske živote,ali te činjenice ljudi, nažalost, postaju svjesni tek kada se nesreća dogodi. Statistike pokazuju kako hitna medicinska pomoć na mjesto nesreće dolazi najranije deset minuta nakon poziva. Upravo te prve minute nakon bilo koje vrste nesreće, ključne su za spašavanje života i zato je važno da svatko od nas zna pružiti prvu pomoć te tako povećati šanse za preživljavanje unesrećenoj osobi.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje