Početna aktuelnosti Tradicija živiničkog podneblja – pečenje jabukovog pekmeza

Tradicija živiničkog podneblja – pečenje jabukovog pekmeza

543
0
Podijeli

Kupci i potrošači prehrambenih proizvoda, suočeni su sa brojnim izazovima kada je u pitanju zdrava ishrana, te postaju veoma svjesni važnosti kvaliteta i sigurnosti hrane koju konzumiraju.

Upravo iz tih razloga sve se veća pažnja posvećuje značaju tipičnih i tradicionalnih autohtonih proizvoda sa određenim funkcionalnim svojstvima i geografskim porijeklom, čime značajno raste potražnja za ovim proizvodima kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

Jedan od najznačajnijih tipičnih, tradicionalnih prehrambenih proizvoda Sjeveroistočne Bosne je pekmez od jabuka.

Na bosanskohercegovačkim prostorima postoji duga tradicija proizvodnje pekmeza od jabuka, koja se zadržala do danas.

Jedno od živiničkih domaćinstava koje održava tradiciju pečenja pekmeza od jabuka ramićki je i porodica Čazima Kovačevića koja je nastanjena u Živiničkom naselju Litve.

Zatekli smo Ćazima uz tavulju u kojoj se kuha jabukov sok i u kratkom razgovoru ovaj vrijedni domaćin nam je ispričao svoja iskustva iiz djetinjstva a u vezi branja i pripreme jabuka za pečenje.

Veli da posao nije bio lagan ali da mu je uvijek bilo zanimljivo učestvovati u tome i da i danas peče pekmez od jabuka kako bi očuvao kontinuitet i tradiciju ali i kako bi za svoju porodicu, a naročito svoje unuke, osigurao stopostotno zdravu hranu koja je u mnogim poređenjima bolja, korisnija i zdravija i od najboljeg meda.

Konzumiranje jabukovog pekmeza je prisutno u gotovo svakodnevnoj prehrani i ruralnih i urbanih područja živiničkog kraja i Sjeveroistočne Bosne.

Po svojim svojstvima, kao što su konzistencija, ukus, miris, boja i aroma, prepoznatljiv je i na prostorima van Bosne i Hercegovine.

Jabukov pekmez od znamenitih jabuka ramićki predstavlja istinski brend ovog dijela naše domovine i bilo bi dobro isti zaštititi i standardizirati te koristiti u turističke i druge svrhe kako bi se i na taj način promovirao živinički kraj i sva njegova bogatstva.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje